«FUGL I MAGISK REGN MED TÅRER» ALAN LUCIEN ØYEN/WINTER GUESTS

[Bilde]

Hva: Nyskrevet drama med finansfyrsten John Fredriksen som bakteppe
Hvor: Dansens Hus, Oslo. Hovedscenen
Når: 1. til 4. september kl. 19:00. Varighet 2 t. og 20 min inkludert pause

Hva gjør John Fredriksen i en forestilling på Dansens Hus?

En av norsk scenekunsts mest bemerkelsesverdige talenter, Alan Lucien Øyen, fikk både NRKs, Finansavisens og Bergensavisens fulle oppmerksomhet da prosjektbeskrivelsen for hans neste forestilling ble kjent: Det skulle bli en forestilling med utgangspunkt i mytene rundt John Fredriksen. ”Nå skal Fredriksens liv danses”, var en av overskiftene.

Kilder nær John Fredriksen uttalte at Øyen bare kunne glemme å få noe ut av prosjektet sitt. “Ikke får de penger, ikke får de snakke med ham, de får heller ingen respons eller tilgang til arbeidsplassene”, var det klinkende klare svaret fra personer som ikke vil ha navnet publisert. ”Dette må bli kjedelig teater”, ble det uttalt. Fredriksen selv var som vanlig helt taus.

Dette var i 2010. I mellomtiden er det skrevet en forestilling som heter «Fugl i magisk regn med tårer», som får urpremiere 1. september på Dansens Hus. Den handler IKKE om Fredriksen. Men han er med – eller biografien ”Storeulv” – er med. Fredriksen blir et bakteppe for dialogene og handlingen som utspiller seg mellom de tre karakterene i stykket: en finansmann, en mannlig prostituert og en kvinnelig kunstner. De har alle opplevd store tap, de lengter mot noe som har vært eller noe de gjerne skulle hatt, og de forholder seg mer og mindre realistisk til de utfordringene de har fått i livet. Relativt direkte blir Fredriksens mer kontroversielle disposisjoner vevd inn i disse menneskenes liv. Man sitter til slutt igjen med mange løse tråder, hvor man undres over om dette egentlig går opp, hvordan det hele egentlig henger sammen. Ikke minst undres man over hvem Fredriksen egentlig er.

Alan Øyen er en av Norges mest produktive koreografer, og med sitt kompani Winter Guests, vant han i 2010 Oktoberdansprisen for forestillingen «America – Visions of Love». «FLAWED» hadde urpremiere på Dansens Hus våren 2011 og høstet glimrende kritikker, og Alan ble kalt «en stjerne på norsk scenekunsthimmel» i Aftenposten.

Regi: Alan Lucien Øyen
Utøvere: Huy Le Vo, Andrew Wale og Yvonne Øyen
Manus: Andrew Wale/Alan Øyen
Lyddesign: Gunnar Innvær
Lysdesign: Torkel Skjærven
Video: Martin Flack/Alan Øyen

Legg til ekstern kalender…