Ingrid Welhaven: Andar na zunga - På evig vandring

[Bilde]

“Jeg besøkte Angola i 2000 og 2008 da min sønn hadde et arbeidsoppdrag i hovedstaden Luanda. I den første perioden var det borgerkrig, mens det var blitt fred da jeg besøkte landet på nytt. Det ble starten på denne utstillingen, som har fotografier av ulike personer og situasjoner som grunnlag. I løpet av oppholdene ble det tydelig for meg at brytningen mellom en gammel og tradisjonell kultur og en ny globalisert, var mye mer fremtredende enn hjemme i Norge. Det tradisjonelle livet i enkle hytter på landsbygda sto i sterk kontrast til det urbane bylivet hvor vestlige klær og livsstil var mer dominerende. Afrika gjorde noe med meg, og det ble mange og varige sterke inntrykk. ”

Welhaven forsøker å fange inn denne brytningen mellom individet og det hun kaller ”den nye verden”. Som symbol på den nye verden har hun brukt enkle, geometriske former som bakgrunn. De geometriske formene er rytmer tilpasset figuren i maleriet og også som kontraster.

Likeledes har det vært et moment for kunstneren å forsøke å male mennesker med en annen kulturell bakgrunn enn henne selv. Malerkunsten i den vestlige verden har for det meste handlet om å representere egne portretter, motiver og handlinger. I den grad ”andre” kulturer er representert, har det stort sett vært fra eget ståsted hvor det er vesten som definerer synet på ”den andre”. Nå som vi lever og beveger oss i en globalisert verden, vil synet på ”hverandre” endre seg og avstanden mellom ulike folkeslag bli mindre – både i geografisk og kommunikativ betydning.

Welhaven har forberedt seg på disse maleriene i flere år, og de utstilte arbeidene er malt i henholdsvis 2010 og 2011. Hun har bestrebet seg på å få til et samspill mellom mennesket og en konstruktiv bakgrunn. Fargene velges ut fra stemningen til modellen, og malemåten er frigjort, men i bunden form. Hun bruker abstrakte formprinsipper sammen med avstemte farger. Store størrelser mot mindre. Det hele i et vektstang-prinsipp hvor hver form i bildet skal ha et kontrapunkt i samspill med andre former for å få en variert rytme i flate og linjespill. Kunstneren uttaler at ”jeg søker konstant etter nye konsentrerte former, når det gjelder plan og volum og ikke minst tendenser i maleriet.”

Biografi og utdannelse

Ingrid Bergliot Welhaven (f. 1930) har utdanning fra Asker Malerskole og Statens Kunstakademi (1978-1983). Hun har hatt flere separatutstillinger bl.a. i Porsgrunn, Stavanger, Malmø og København, og deltatt i bl.a. Østlandsutstillingen og Oslo Bildende Kunstnere, hvor hun også har vært formann. Welhaven var leder av Oslo Malerklubbs kurssenter i 20 år, og i 1991 og 1995 ble hun tildelt BKH’s stipend for eldre kunstnere. Hun er innkjøpt av Kreditkassen, Bærum.

For mer informasjon kontakt galleriet: [email protected] eller 22 42 15 78.

Legg til ekstern kalender…