GAUCHO! / Mariano Pignatiello / 13.8 til 26.8

[Bilde]

Et kors i Corrientes, Argentina, hvor reisende stopper for å hilse, tenne et lys, legge inn en bestilling. De sier at korset markerer stedet hvor Antonio Gil ble drept av politiet. Den lille gaucho- helgenen. Gauchito Gil. Helgen fordi han før han døde utførte et mirakel. Gaucho er betegnelsen man i Argentina bruker på en myteomspunnet skikkelse som likner den nordamerikanske cowboyen. Kulten rundt Gauchito Gil har spredt seg over hele Argentina. Hengivne bygger altere i veikanten. Det er allerede så mange altere nå at reisende ikke stopper ved hver og et av de, men passerer mens de tuter med bilhornet. Historien om en Gaucho som flyktet fra en krig, som ble forfulgt og drept, og før han døde viste en overnaturlig side, er i dag en del av argentinsk mystikk

Med røde fargetoner over alt, figurer med langt hår, bart og skjegg, ikledd tradisjonell gauchodrakt og indianske våpen. Disse elementene utgjør en populær estetikk og identitet. Mariano Pignatiello inntar kulten med sitt blikk, avslører den bakenforliggende fortellingen i estetikken, og den ekspansive karakteren til et fenomen som har brakt en kult oppstått ved en bygdevei i den argentinske landsbygda til byene. En Gaucho som nå representerer en klasseidentitet og kamp for det som hans folk anser rettferdig. Pignatiello åpner veien til Norge med pensler, og utstillingen formidler også et møte mellom den fokelige argentinske helgenen og norsk landskap og historie. Gaucho! er det imaginære besøk av en hellig Gaucho langs våre veier i nord.

I vårt galleri vil du, i tillegg til Mariano Pignatiellos malerier, finne et alter hvor du kan tenne et lys for Antonio Gil, den lille gauchohelgenen – nesten som langs veiene i Argentina.

Velkommen til vernissage lørdag 13. august kl. 15.00

Åpningstider ellers: onsdag til søndag 13.00 til 17.00

Legg til ekstern kalender…