Damsgård av Øyvind Renberg og Miho Shimizu

English

Som del av Hordaland kunstsenters Utenfor-program vises Øyvind Renberg og Miho Shimizus nye verk Damsgård på Kabuso i Øystese fra 20. august til 18. september. Verket er et resultat av et omreisende gjestekunstneropphold i regi av Hordaland kunstsenter.

VELKOMMEN TIL ÅPNING LØRDAG 20. AUGUST KLOKKKEN 14.30 PÅ KABUSO!

Åpningstider august: Tirsdag – søndag 10:00-17:00
Åpningstider september: Tirsdag – fredag 11:00-15:00. Lørdag-søndag 11:00-16:00.

KABUSO, Hardangerfjordvegen 626, 5610 Øystese.

(Dersom du ønsker å samkjøre med oss, så kan du melde deg til [email protected]. Vi har en stor bil med syv ledige seter. Avreise fra Hordaland kunstsenter 12.30.)

[Bilde]

Med Damsgård tar kunstnerne utgangspunkt i japanske bilderuller, og utforsker sprekkene som befinner seg mellom dokumentasjon og fiksjon. Verket er en følge av reiser på Vestlandet, mellom naturens landemerker, museer og gamle hovedgårder i Hardanger, Bergen og på Voss. Deres reise kan ses som en metode for å sjekke status på norsk folkearv gjennom gjensyn av landskap og steder knyttet spesielt til nasjonal identitet, og derigjennom understreke en hybridisert samtidskultur. Panoramaet, som Renberg og Shimizu ofte tar i bruk, viser deres interesse for redigeringsprosesser og fortellerteknikker når de skaper et vindu til sanselige og billedlige verdener. Bilderullen strekker panoramaformatet til å bli en visuell reise.

Skisser til dette verket ble vist i 2010 i utstillingen Upstream på Hordaland kunstsenter. På Kabuso viser kunstnerne den første i en rekke bilderuller. Denne første rullen er designet som en silketrykket tapet med et repetitivt blomstermotiv som er utviklet fra tegninger fra hagen til Damsgård Hovedgård i Bergen som ble bygget på 1700-tallet.

Greske miniatyrsøyler er bilderullens strukturelle kjerne, og er produsert i samarbeid med keramikkavdelingen på Kunsthøgskolen i Bergen. En dekorert oppbevaringsboks er spesiallaget av Buchbinder Klünder i Berlin.

Prosjektet er støttet av Statens utstillingsstipend, Vederlagsfondet og Norsk kulturråd. Kunstnerne vil takke produksjonsassistentene Ingeborg Blom Andersskog og Martin Woll Godal, og Anne Helen Mydland for å tilrettelegge produksjonen, ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hordaland kunstsenter vil takke Kabuso for deres gjestfrihet, og som vertskap for prosjektet.


Miho Shimizu og Øyvind Renberg (født 1976, henholdsvis i Tokyo og Oslo) er utdannet fra Godsmiths College i London i 2000 og 2001. Deres samarbeid er inspirert av reiser der de utforsker kulturelle overganger og avvik. De har utviklet arbeid i respons til museumssamlinger, kunstinstitusjoner og løsere sosiale sammenhenger gjennom collager, tablåer og møbler, så vel som musikkutgivelser og designobjekter. Fra 2001 til 2009 brukte de navnet Danger Museum. De har tidligere stilt ut på inIVA (London), Sparwasser HQ (Berlin), Art Space Hue (Seoul), Art in General (New York), Galeria Arsenal (Bialystok), Preus Museum, Oslo Kunstforening, Stenersen Museum og UKS og hatt gjestekunstneropphold ved Ssamziespace (Seoul) og Peacock Visual Arts (Aberdeen).

Kabuso ble bygget til Hordalands tusenårsmarkering og åpnet i 2006. Kabuso består av en kammermusikksal og en utstillingssal, hvor det arrangeres konserter og utstillinger gjennom hele året. Utstillingene spenner fra eldre norsk kunst til internasjonal samtidskunst – og Kabuso har samarbeid med en rekke museer, både nasjonalt og internasjonalt.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…