Åpning Bergen Kunsthall: Details og Chaos as Usual

Fredag 9. september åpner Bergen Kunsthall to nye utstillinger. I Kunsthallens fire utstillingsrom åpner utstillingen Details som undersøker fremveksten av den tause fascismen i nasjonalstatens hverdagslige administrasjonspraksis og ber oss se på detaljene. Utstillingen er kuratert av den kroatiske kuratorgruppen What, How and for Whom.

I NO.5 åpner utstillingen Chaos as Usual, kuratert av New York baserte Hanne Mugaas. Utstillingen hennes er første ut i en serie på tre utstillinger der Bergen Kunsthall har invitert norske gjestekuratorer til å lage gruppeutstillinger i gallerirommet NO.5 denne høsten.


[Bilde]


BERGEN KUNSTHALL: DETAILS

9. september – 30. oktober

Lene Berg, Burak Delier, Avi Mograbi, Trevor Paglen, Superflex, Milica Tomić

Kuratorer: What, How and for Whom / WHW


Utgangspunktet for utstillingen er en samling tekster av den slovenske sosiologen og aktivisten Rastko Močnik, publisert i 1995 under tittelen “How much fascism?” . Den grunnleggende påstanden til Močnik er fremdeles gyldig – spørsmålet er ikke ”fascisme, ja eller nei?”, men snarere ”hvor mye fascisme?”

Selvsagt er åpne forekomster av fascisme forholdsvis lett å gjenkjenne (ikke minst siden det også finnes mer og mer av det), men vi trenger i tillegg å rette oppmerksomheten mot den tause fascismen som er i ferd med å bli normalisert gjennom en systematisk vold som lekker inn i lovverket og i nasjonalstatenes hverdagslige administrasjonspraksis, og se på undertrykkingsmekanismer og ulike symptomer på samtidens fascisme – ofte presentert for oss som uunngåelige, pragmatiske nødvendigheter. Med andre ord: Vi må se på detaljene.


Publikasjon: En katalog som dokumenterer prosjektet og inneholder essays av Tamás Gáspár Miklós, Mikkel Bolt Rasmussen, Hito Steyerl og WHW vil bli publisert i oktober 2011.


BERGEN KUNSTHALL – NO.5: CHAOS AS USUAL

9. september – 2. oktober

Philip Kwame Apagya, Ann Craven, Liz Deschenes, Thomas Julier (i samarbeid med Cédric Eisenring og Kaspar Mueller), Olia Lialina og Dragon Espenschied, Takeshi Murata, Seth Price og Antek Walczak

Kuratert av Hanne Mugaas


[Bilde]


Utstillingen Chaos as Usual utforsker hvordan vi konstruerer og opplever hverdagen i en verden hvor virkeligheten i stadig større grad formidles via dataskjermen. Vi bombarderes med informasjon og bilder fra tv, film, reklame, i økende grad over internett. Dette er et kaos som vi har lært oss å manøvrere i ­– og som utstillingens kunstnere finner så fruktbart. Der de står plassert midt i det digitales virvelvind, har de identifisert to sentrale strategier: repetisjon og substitutt. I dag er appropriasjon blitt en dagligdags taktikk, nå som bilder på et blunk kan forflytte seg på tvers av kontekster og kontinenter, er enkle å tilpasse og rekonstruere, og raskt kan tas i bruk og assimileres på nytt. Kunstnerne på denne utstillingen undersøker – ved hjelp av gamle eller nye medier, eller en kombinasjon av de to – hvordan sirkulasjon og substitutt påvirker vår fortolkning av historien, vårt syn på verden, og vår selvforståelse.


Hanne Mugaas bor og arbeider i New York, hvor hun blant annet jobber som kuratorassistent ved Guggenheim-museet og driver galleriet Art Since the Summer of 69. Hun har kuratert utstillinger og stått bak prosjekter en rekke steder, blant annet ved MoMA, New Museum of Contemporary Art, og Art in General, alle i New York; Moving Image Archive of Contemporary Art Japan (MIACA) i Tokyo; Vilma Gold i London og Ooga Booga i Los Angeles. Hun har en Master of Fine Arts (MFA) i kuratering fra Goldsmiths College i London.


NO.5 denne høsten: Bergen Kunsthalls femte sal, galleri- og prosjektrommet NO.5, har siste ti årene vært et rom for mindre separatutstillinger som løper parallelt med kunsthallens hovedutstillinger. Denne høsten har vi invitert tre norske kuratorer til å lage en serie gruppeutstillinger spesielt for NO.5. De tre gjestekuratorene har ulik tilnærming til kunstfeltet, og ulikt geografisk ståsted. Først ut i serien er New York-baserte Hanne Mugaas med “Chaos as Usual”. Senere i høst følger utstillingene “Oh How Time Flies”, og “No Sense of Place”, kuratert av henholdsvis Erlend Hammer og Elisabeth Byre.


Plattform: Foredrag med What, How and for Whom / Fredag 9. september kl 18:30


Plattform: Boklansering av katalogen Details / Søndag 30. oktober kl 18:30


OMVISNINGER I UTSTILLINGENE

Torsdag 08.09. kl. 18.00 – Forhåndsvisning for medlemmer

Søndag 11.09. kl. 15.00 – Omvisning for publikum

Fredag 16.09. kl. 19.00 – Gratis kveldsomvisning


KOMMENDE UTSTILLINGER HØSTEN 2011

Oh, how time flies

7. oktober – 6. november

Matthew Antezzo, Paolo Chiasera, Mai Hofstad Gunnes, Ane Mette Hol, Eve K. Tremblay.

Kurator: Erlend Hammer

No Sense of Place

11. november – 22. desember

David Adamo, Einat Amir, Keren Cytter, Brendan Fernandes, Carole Douillard, Dora Garcia

Kuratert av Elisabeth Byre i samarbeid med Christian Alandete

Tauba Auerbach

Tetrachromat

11. november – 22. desember

Kurator: Solveig Øvstebø

Utstillingen er initiert av Bergen Kunsthall, og er et samarbeid med Malmö Konsthall og WIELS Contemporary Art Centre, Brussel.

Les mer om utstillingene på www.kunsthall.no

Legg til ekstern kalender…