Hva som er igjen? - dobbelforelesning i forbindelse med utstillingen Ways of Losing Oneself in an Image på Hordaland kunstseter

English

I forbindelse med utstillingen Ways of Losing Oneself in an Image av Elsebeth Jørgensen ønsker Hordaland kunstsenter velkommen til en dobbelforelesning på Universitetet i Bergen med Elsebeth Jørgensen og Christine Hansen.


MERK STED OG TID:

Sydneshaugen skole, auditorie A, Sydnesplassen 9

Klokken 14:30-16:30


Utstillingen Ways of Losing Oneself in an Image stiller en rekke spørsmål omkring fotografi, slik det brukes både i offentlige og private sammenhenger. I denne dobbelforelesningen diskuteres blant annet hvordan opprinnelse oppfattes i forhold til det fotografiske bildet, og hvordan fotografiske samlinger kan leses eller reaktualiseres gjennom kunstneriske metoder. Implisitt i begge forelesningene ligger en diskusjon omkring hva som ”er igjen” etter at bildet er tatt.

Elsebeth Jørgensens forelesning har fått tittelen Arkivets tempo… og dreier seg om hvordan hun som kunstner arbeider i historiske arkiv med innsamling og bearbeiding av materialet hun finner der. Gjennom eksempler fra egen praksis presenteres hvordan hun gjennom stedspesifikke metoder lager romlige montasjer, og på den måten skaper nye fortellinger, både dokumentariske og fiktive. Hun kommer inn på hvordan arkivet er et rom og en scene for estetiske handlinger som bunner i både entusiasme, ambivalens og dilemmaer knyttet til historieproduksjon og enkeltpersonens rolle i konstruksjoner av kunnskapssystemer og kollektiv hukommelse.

Christine Hansens forelesning har fått tittelen Det doble fotografi og tar utgangspunkt i et fotografi av Marie Bonnevie og Mikael Persbrandt tatt rett etter premieren på stykket Frøken Julie av August Strindberg for noen år tilbake. Bildet, som var et vanlig avisbilde, gav en følelse av at personene de hadde representert på scenen fortsatt var til stede på ansiktene deres, dette til tross for at de hadde forlatt scenen. I foredraget diskuteres dette fenomenet med utgangspunkt i Roland Barthes teorier, August Sanders fotografier og fotografen Rineke Dijkstra. Sistnevnte undersøker svært ofte dette fenomenet i sine prosjekter, altså at fotografiene bærer spor av en situasjon forut for det fotograferte øyeblikket. Spørsmålet som reiser seg i disse tilfellene er hvorvidt dette fenomenet er å spore i bildene selv eller i betrakteren.

Forelesningene holdes på dansk og norsk.


Christine Hansen forsker på nyere kunst- og fotohistorie. Hun har nettopp levert sin doktoravhandling A Trip through the Ordinary Norwegian Landscape. Perspectives on Photography’s Role in Contemporary Art ved Universitetet i Bergen. Hansen underviser ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger og Kunsthøgskolen i Bergen Hansen er også fotograf og har hatt en rekke separatutstillinger og har utgitt to kunstpublikasjoner, Familiegrafier (2006) Himmelrike (2003), siden hun tok sin master i fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen (2000). Hun er innkjøpt av Norsk Kulturråd og representert i samlingen til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Elsebeth Jørgensen arbeider konseptuelt og stedsrelatert med fotografi, video, lyd og romlige montasjer som springer ut av langvarige researchforløp, ofte i historiske arkiv. Etter sin utdannelse ved Det Kgl. Danske Kunstakademi i København (1995-2002) har hun vist sine verk i utallige gruppeutstillinger. Hun har blant annet hatt separatutstillingene Cinemagic Tour på Overgaden, Institut for Samtidskunst i København (2005), den tredelte utstillingen Cinemagic Tour: Scenes from an Imaginary Place, Deveron Arts, Huntly, Aberdeenshire (2005-06) og Arkivet: Cinemagic Tour & Crystal Palace på Museet for Samtidskunst i Roskilde (2010).

Utstillingen og dens forumprogram produseres av Hordaland kunstsenter, støttet av Billedsamlingen ved Universitetet i Bergen – Avdeling for spesialsamlinger, BKH-prosjektstøtte fra Hordaland kunstsenter, Kulturkontakt Nord og Statens Kunstråd.

Denne dobbelforelesningen er støttet av Hordaland fylkesarkiv, Hordaland fylkeskommune.

Ways of Losing Oneself in an Image – Elsebeth Jørgensen er kuratert av Anne Szefer Karlsen.

Legg til ekstern kalender…