Kjell Erik Killi Olsen: Den andre boken

Vi er glade for å kunne invitere til en utstilling med nye verk av Kjell Erik Killi Olsen. Utstillingen består av en serie på ti nye malerier.

Kjell Erik Killi Olsen har gitt utstillingen tittelen “Den andre boken” og ønsker med det å markere en omdreining i kunstnerskapet. Borte er de burleske figurene og de sårbare skikkelsene fra samfunnets skyggesider. Killi Olsens verk har i alle år påkalt toleranse og medlidenhet for de svakeste blant oss. I de nye maleriene, som alle er abstrakte, videreføres dette samfunnspolitiske prosjektet på en overraskende måte.

Maleriene er bygget opp i lag på lag av detaljerte mønstre malt med nitidige, små penselstrøk. Mønstrene er intense og ofte utført i grelle fargekombinasjoner. Han tillater seg å kombinere det faglig virtuose med en bevisst ferdighetsfri (“deskilled”) fremstilling. I møte med det frenetiske som preger disse maleriene går tankene til “outsider art”, altså kunst laget av mennesker som står utenfor kunstinstitusjonen. Eksempler på denne typen verk finnes særlig i Hans Prinzhorns utgivelse Bildnerei der Geisteskranken fra 1920. Denne publikasjonen har påvirket generasjoner av kunstnere, ikke minst Jean Dubuffet og utviklingen av hans “art brut”. Kunst produsert utenfor kunstlivets konkurranse og akademiske normer tilførte avantgarden noe helt nytt. Killi Olsens malerier har slektskap til denne tradisjonen og låner på denne måten dermed igjen stemme til de som står utenfor samfunnet.

Dette er Kjell Erik Killi Olsens første utstilling hos oss og hans første separatutstilling i Oslo siden 2005. I de senere årene har han gjennomført separatutstillinger på Aalesunds Kunstforening (2009), Trondheim Kunstmuseum (2007), Nordnorsk Kunstmuseum (2007), Henie-Onstad Kunstsenter (2005), Rogaland Kunstmuseum (med Michael Kvium, 2004), Galleri Wang (2004), Pinacoteco do Estado, São Paulo (2003) og Esbjerg Kunstmuseum (med Michael Kvium, 2003). Kjell Erik Killi Olsen var utstiller under Festspillene i Bergen i 1995 og Norges represesentant på Biennalen i São Paulo i 1989. Verk av Killi Olsen er inkludert i samlingene til bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Trondheim Kunstmuseum, Bergen Kunstmuseum, Lillehammer Kunstmuseum, Rogaland Kunstmuseum og Göteborg Konstmuseum. Kjell Erik Killi Olsen (født 1952) bor og arbeider i Norge og Frankrike.

Legg til ekstern kalender…