Magnus Berntz Eriksen - Art speaks fluent French in Russian

[Bilde]

VELKOMMEN TIL VERNISSAGE TORSDAG 22. SEPTEMBER KL 18 – 20.00

HVA SKAL BARBIE MED EN Q-TIP?

Cowboyer og prostituerte møter Mikke Mus og Barbie i utstillingen Art Speaks Fluent French in Russian. Den unge kunstneren Magnus Berntz Eriksen stiller ut sine nyeste verker i Galleri A Minor, 22.september til 16.oktober.

Av: Lene Ødegård Olsen

Det henger noe dystopisk og søtladent sadomasochistisk over Magnus Berntz Eriksens (f.1986) oljemalerier. De tvetydige landskapene; forlatt krigssone eller stille før stormen- scenarioene, både tiltrekker og truer. Kontrasten mellom et dystert bakteppe og et signalgult hoppeslott i verket Every dream is a lie, gjør noe med deg. Man kan nærmest lukte kuler og krutt; død og fordervelse. Og er lekesoldatene i ferd med å reise den sprikende barbiedukken i parafrasen Legs of our ladies – eller river de henne ned? I Hot lips and smokey fingertips omringer de samme lekesoldatene en halvåpen, glossy kvinnemunn. Vil hun kysse eller bite? Vi snakker seksuell spenning, virkelig tension; dette er vondt og godt på samme tid. Selv sier Berntz Eriksen følgende om egen produksjon:

- Alle verkene mine har utgangspunkt i humor, ondskap og seksuell spenning.

Seksuell dramaturgi

Denne utstillingen handler om det grunnleggende i det å være menneske; med spesiell vekt på kommunikasjon mennesker imellom og punktet der kommunikasjon blir til misforståelser og usikkerhet. Til å fortelle budskapet sitt bruker Berntz Eriksen ofte stereotyper som seilere, cowboyer og prostituerte, med andre ord helter fra en svunnet storhetstid. Disse karakterene har en tendens til havne i konflikt med leker og kjente figurer fra vår konsumentkultur, rammet inn i et seksuelt landskap på bristepunktet mellom personlig tragedie eller erkjennelse.

Berntz Eriksens malerier har også et narrativt aspekt ved seg. Dramaturgien i verkene bygges opp mot et klimaks, et seksuelt bristepunkt; et høygravid øyeblikk der hendelsesforløpet er i ferd med å forløses. Eller er den første gnisten en lengre historie dynket i bensin?

Jakten på trofémannen

Tilbake til Barbie og hennes q-tip. Berntz Eriksen portretterer i maleriet Whole lot of jealousy kvinners jakt på trofémenn. Å vise fram en vakker vellykket partner, er ikke lengre kun forbeholdt menn. Noe fint å ha på armen, et såkalt arm candy, vitner om suksess. Og kvinner er konkurransedyktige som aldri før. Så hva skjer når den stramme skihoppermannen forærer Barbie en q-tip? Er det de kreative og spontane gavene som betyr mest? Roser er so last year liksom. Vil Barbie akseptere eller vender hun ham ryggen på utkikk etter nye jaktmarker?

Magnus Berntz Eriksen (f.1986) er en ung og lovende kunstner fra Larvik. Han er fortsatt under utdanning i Skottland, men har allerede flere utstillinger på CV-en.

(Andreas Engelstad
Galleri A / A Minor
Vibesgate 13
0365 Oslo
+47 992 62 207
galleri-a.no)

Legg til ekstern kalender…