Jacob Brostrup - A different view

[Bilde]

VELKOMMEN TIL VERNISSAGE TORSDAG 22. SEPTEMBER kl 18 – 20.00.

BROSTRUPS BROKETE BYLANDSKAP

A different view er Jacob Brostrups, første utstilling i Oslo. Fra 22. september til 16. oktober viser den unge danske kunstneren sine kritikerroste malerier i Galleri A, Vibesgate.

Av: Lene Ødegård Olsen

Den danske maleren Jacob Brostrup (f.1973) er kjent for sine urbane motiver. Som så mange kunstnere før ham har han latt seg fascinere av storbyen; det urbane landskap generelt og verdensmetropolen New York spesielt. Typisk for Brostrup er hans kvadratriske fargefiltre som ligger som et slør over bylandskapet. Filtrene er inspirert av en gammel teknikk hvor man deler lerretet inn i kvadrater og maler ett kvadrat av gangen. Slik kan man fokusere på deler av motivet, og ikke hele bildet på en gang. De transparente fargefiltrene er viktige for Brostrup, da mye av hans kunstneriske uttrykk ligger i nettopp dette.

- Farger kan endre måten vi oppfatter verden på, påpeker Brostrup.

Abstrakt uttrykk

Trass i Brostrups figurasjoner, kan man likevel si han jobber abstrakt. Dette på grunn av hans nitidige fokus på farge, lys og stemning. Som hos den franske impresjonisten Claude Monet er det ikke nødvendigvis maleriets motiv, det vil si landskapet, vi interesserer oss for. Derimot blir tolkningen av landskapet viktig.

Etter å ha malt ferdig et bilde, knytter Brostrup motivene sammen ved å dra en pensel over lerretet. Disse horisontale strøkene fremhever en malerisk helhet samtidig som den svekker naturillusjonismen.

- Et godt maleri skal ikke bare være fotorealistisk, sier kunstneren.

Splintret trollspeil

Det blir sagt om den kritikerroste dansken at maleriene hans avdekker verden som i et splintret trollspeil. Og det er en pågående bevegelse i Brostrups motiver. Byen blir som en stor foranderlig collage. Men det er en usikker verden han viser oss. Usikker og tidvis truende. Vi vet ikke hva vi møter rundt neste gatehjørnet. Likevel vi fester vi oss ved hans maleriske uttrykk, lar oss forføre av de fargesterke byportrettene.

Jacob Brostrup er bosatt i København. Han er utdannet ved Danmarks Designskole i perioden 1998-2002 og har hatt flere kritikerroste utstillinger i Skandinavia. Brostrups arbeider er blant annet solgt til Statens Kunstfond. Han har hatt flere store utsmykkingsoppdrag i Danmark og Norge.

(Andreas Engelstad
Galleri A / A Minor
Vibesgate 13
0356 Oslo
+47 992 622 07
galleri-a.no)

Legg til ekstern kalender…