UNDERTONER

[Bilde]

FA8072 / FARGET AV OMGIVELSENE

WIZARD er stolte av og kunne vise fram nye arbeider fra 9 kunstnere som virkelig er i ferd med å utforme sitt prosjekt. Utstillingen er en utmerket mulighet til få et inntrykk av hva unge kunstnere basert i henholdsvis Bergen, Malmø og Stockholm arbeider med.

De 9 kunstnerne som stiller ut under tittelen Undertoner har til felles at de har studert ved avdeling for Fotografi på KHiB. Utover det er det ikke så åpenbart hva de har til felles og arbeidene er blitt til ved hjelp av høyst ulike teknikker; video, fotografi, tekst, maleri, skulptur, funnede objekter, modellering og dessuten ett verk som beror på publikums deltakelse. Og da har jeg ikke engang kommet innpå nyansene, de ulike kombinasjonene og forskjellige avarter av disse igjen. Omtrent en teknikk per hode, altså. De fleste har likevel valgt å forholde seg til fotografi i en eller annen form, eller bildet i alle fall. Men altså ikke alle. For selv om alle nylig har avlagt eksamen ved Avdeling for Fotografi i Bergen (2011) er det ikke noen selvfølge at de faktisk jobber med fotografi, og antakeligvis er det er heller ikke noen spesiell grunn til at vi burde forvente det av dem heller.

Når de velger å fortsette og stille ut sammen under navnet Gruppe 11, utenfor en skolesammenheng, så handler det i liten grad om at de definerer arbeidene sine innenfor en slik og slik retning eller at de har noe slags felles manifest. Rett nok innrømmer de å være inspirert av den kjente Gruppe 66 som i sin tid hadde stor påvirkningskraft på det bergenske kunstmiljøet, men etter å ha hatt kontakt med dem over litt tid slår det meg først og fremst at Gruppe 11 handler om å ha et fellesskap der man kan diskutere egne og andres arbeider. Slik kan man få kollegial støtte uten av at følelsen av kollektivet blir for påtrengende. Litt kan det sikkert handle om strategi også, det er i hvert fall en tendens at en rekke forskjellige og løst organiserte kollektiver, samt andre organisasjonsformer, har materialisert seg og gjort seg til kjenne i den siste tiden parallelt med at avgangskullene fra Kunsthøgskolene og Kunstakademiene har blitt både flere og større.

Gruppe 11 har valgt å ta et tydelig grep for at arbeidene i utstillingen skal forholde seg til hverandre. Til dette har de valgt seg en farge som samtlige arbeider forholder seg til, FA8072, bedre kjent som lakserosa. Selve valget av akkurat denne fargen kan virke noe tilfeldig, og spør du de enkelte kunstnerne om hvorfor de har valgt denne fargen så får du like mange svar som det er antall kunstnere i gruppen. Men gitt den norske konteksten som Undertoner forholder seg til, så er lakserosa en farge som åpner opp og gir rom for et vell av assosiasjoner.

Gard Frantzsen

Gruppe 11 består av; Hedvig Biong, Elias Björn, Eivind Egeland, Audar Kantun, Carl-Oskar Linné, Marius Moldvær, Arne Vegar Pedersen, Marthe Elise Stramrud og Ellen Henriette Surhke. Kurator for utstillingen er Gard Frantzsen

Legg til ekstern kalender…