SOLVEIG SYVERSEN BY THE POND

[Bilde]

Spoiler! Pek for å se*Prosjektrommet ved Galleri Trafo vier denne utstillingsperioden til Solveig Syversens nyeste videoverk ”By the Pond”.

…Det var noe med den boken, eller med minnet av den. I minnet fremsto den som uten en eneste tegnsetting,- skrevet og formidlet i én eneste flyt fra første til siste bokstav. Når jeg nå tok den frem igjen etter å ha snakket med kunstneren om forfatteren, viste det seg at jeg tok feil. Iallefall delvis. Det var ingen kommaer her. Bare korte setninger som hovedsakelig endte med punktum.

tekst

Her sitter hun og spiser når hun spiser her.^1

tekst

Det er vår antagende måte å se verden på som ofte er Solveig Syversens utgangspunkt i hennes video- og foto-arbeider. Hverdagslige hendelser,- ting vi går forbi hver eneste dag, gjentagelser med små variasjoner, daglig. Livet ut. Syversens absurde grep vinkler hendelser og omgivelser slik at de viser seg for betrakteren på en uvant måte. Gjerne med en skrudd og humoristisk vri. Man ler som betrakter. Men man ler det ikke bort. Det er en type latter som sitter dypt inne i kroppen, og som kommer fra følelsene gjenkjennelse, vantro og følelsen av å ha blitt opplyst. Rett og slett en ganske intelligent form for latter.

Syversens presise redigering fremhever rytmikken og musikaliteten som allerede finnes i videomaterialet på en slik måte at arbeidene tidvis minner om musikkvideoer. Denne dynamikken understrekes videre ved at arbeidene hovedsakelig er korte og spilles i loop.

I verket ”By the Pond” ser vi en ung skikkelse i mørke klær som står og headbanger.
Ved et tjern inne i skogen. Bak en busk. Ved bredden av tjernet.
Med foten plassert på en log.
Det er veldig vakkert. Håret og naturen gjennomlyses av en lav sol. Bevegelsen gjentas og gjentas, på ulike steder i skogen, men alltid med dette lyset og det tunge, lange håret.
Med dette landets musikkhistorie trekker tankene naturlig nok raskt en vei, men det er bare som et komma i sammenhengen. Her er det et helt fullstendig absurd scenario som utspiller seg, og det lander med tyngden i håret i ulike deler av mitt erfaringsgrunnlag, gang på gang;

Dama som headbanger. Naturen. Bevegelsen. Suggereringen. Shampoo. Buksa. Immortal. Norge. Satan. Kjønn. Likestilling. Nonsens. Estetikk. Musikk.

//

Solveig Syversen er god.

tekst

^1 Fra Samuel Becketts Vagt sett vagt sagt.

tekst

Mvh

Kurator Marthe Walthinsen.

Legg til ekstern kalender…