Tankefull torsdag: Krystallnatta spesial

Natta mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland er kjent som ”krystallnatta”. På denne natten ble 267 jødiske synagoger satt i brann eller utsatt for herværk, over 7000 butikker eid av jøder ble ødelagt og nesten alle jødiske gravsteder ble skjendet. 91 jøder ble drept, flere fikk juling og omkring 30 000 jøder ble arrestert og deportert til konsentrasjonsleire. Glasskårene som lå i gatene morgenen den 10. har gitt denne natta sitt navn.

Krystallnatta markerer starten på de senere masseutryddelsene av jødene, og visste den definitive makten nazistene hadde fått i Tyskland. Men hva lå i forkant av denne begivenheten? Hvordan kunne Tyskland, landet med den kanskje største og sterkeste organiserte arbeiderbevegelsen i verden, gå fra revolusjonen i 1918 til det nazistiske diktaturet i 1933? Og hvorfor forholdt den øvrige befolkningen seg så passiv?

På denne tankfulle torsdagen, krystallnattspesial, vil du få høre et kort foredrag fra medlemmer av Motmakt som går gjennom den tyske historien fra 1. verdenskrig og fram til krystallnatta, og som forsøker å svare på disse spørsmålene. Etterpå viser vi filmen “Edelweißpiraten” (2004, Tysk tale med engelsk tekst). Den omhandler en bevegelse av opposisjonelle ungdommer kalt Edelweisspiratene som gjorde kulturelt og væpnet opprør mot regimet, og viser at det fantes motstand, også etter nazistenes maktovertakelse.

Det blir vafler og kaffe!

Legg til ekstern kalender…