FILMNATTA - Apokalypse snart?

I 2012 går verden under.

Om det blir en supervulkan, en asteroide som treffer oss, atomkrig eller guddomelig innblanding strides både de lærde og ulærde, men helt siden det ble oppdaget at mayaindianerne besluttet ikke å la sin kalender gå lenger enn til 21. desember… 2012, har konspirasjonsteoriene florert og formert seg.

Også for filmskapere har apokalypsen vært et yndet tema i mange år. På 50- og langt utover 70-taller ble menneskeheten gjerne truet av invasjon fra verdensrommet for å speile tidens (vestlige) fremmedfrykt. Senere, spesielt på 90-tallet, var det typisk skumle viruser som truet oss med utslettelse – mange mener dette er et uttrykk for frykten for en AIDS-epidemi og panikken over at det fins ting som selv ikke vår medisin kan kurere (hvis man regner med zombie-filmen i denne kategorien strekker den seg selvfølgelig mye lenger i både tid og tema). Rundt tusenårsskiftet, med all den dommedagsfrykt den førte med seg, ble katastrofefilmen en sikker vinner i Hollywood, og her gjorde asteroidene, gigant-tsunamiene og andre mer eller mindre naturlige fenomener for fullt sitt inntog. Skulle vi nå lide samme skjebne som dinosaurene? Har vi ødelagt planeten vår? Og det største spørsmålet av dem alle: klarer menneskeheten å forandre på det som virker uunngåelig – kan mennesket vinne over naturen?

Forskjellige filmskapere har naturlig nok kommet til forskjellige konklusjoner. Noen lar alt gå bra til slutt, andre lar alt gå til helvete og skjermen gå i svart, mange kjører på med en mellomting der nok mennesker overlever til å bringe vår sivilisasjon videre.

Med denne Filmnatta ønsker vi å gi dere et lite innblikk i hvor mye forskjellig som fins av apokalypsefilmer. Selvfølgelig får vi ikke plass til alt, men vi syns at vi har fått til et bra utvalg på mange måter. Vi har det personlige og desperate, det komiske, det altutslettende og det post-apokalyptiske, det bibelske og til og med en slags lykkelig slutt til tross for at alt går under.

Mine damer og herrer, her er programmet for Filmnatta 20. januar 2012:

  • Melancholia (von Trier, 2011)
  • Mad Max 2 (Miller, 1981)
  • Mennesker i solen (Sørensen, 2011)

Vi grugleder oss! Vel møtt til en apokalyptisk aften.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…