Kambrium - da mangfoldet av liv skjøt fart

Nye fantastiske fossiler fra Kina forteller om spektakulære livsformer i urhavet for nesten 540 millioner år siden.

[Bilde]

Jorda ble dannet for ca. 4,6 milliarder år siden. Planeten var ganske livløs lenge, men forskere har funnet fossile bakterier som er opp mot 3,5 mrd. år. Det skulle likevel gå ytterligere et par milliarder år før flercellet liv oppstod, i form av marine alger.

For rundt 600 millioner år siden opplevde jorda flere dramatiske istider. Var det disse istidene som la grunnlaget for utviklingsmessige hopp? Fossiler vi finner fra tiden etter viser i hvert fall et utrolig mangfold. De merkeligste dyrene utviklet seg, men svært få av disse overlevde lenge, og de har omtrent ingen nålevende slektninger.

Hva var det som skjedde i kambrium (tidsperioden som startet for 542 mill år siden)? Hvordan så dyrelivet i havet ut? Hvem spiste hvem, og hvor finner vi fossiler fra denne evolusjonsmessige ”eksplosjonen”, som den er blitt kalt?

Professor Hans Arne Nakrem, NHM, vil legge fram funn som belyser hvordan livet på jorda skjøt fart. Spesielt er det nye fossilfunn fra Kina som har gitt oss ny kunnskap rundt dette.

Legg til ekstern kalender…