Biblioteklønsj: Ulovlig norsk

[Bilde]

Maria Amelie gjester foredragsserien Biblioteklønsj denne lørdagsformiddagen, hvor hun forteller om tilværelsen som papirløs i Norge med utgangspunkt i boken Ulovlig norsk.


I sin debutbok fra 2010 sto Maria Amelie frem som papirløs, og dermed som ulovlig flyktning i Norge. Etter åtte år med skjult identitet, ville hun fortelle om konsekvensene den norske asylpolitikken kan ha for enkeltindivid. På grunn av denne boken fikk hun æren av å åpne Nansen-året i 2011, på Nansenskolen. Der ble hun pågrepet av norsk politi, og senere sendt ut av landet.


Med boken, og mediedekningen av saken hennes, ga hun et ansikt til de om lag 10 000 menneskene som venter på å få endelig avgjørelse fra enten UDI eller Utlendingsnemnda. Maria Amelie klarte det de færreste av de papirløse i Norge har greid – å få regjeringen til å endre praksis. Saken ble så vanskelig for regjeringen at den opprettet en ekstraordinær regel som skulle gi Maria Amelie mulighet for opphold i Norge. I dag bor hun i Norge, og jobber som journalist for Teknisk Ukeblad.


Dessverre er Maria Amelies tilfelle så å si enestående. Eritreiske Simon fra Florø ble sendt hjem omtrent samtidig som Maria Amelie, men hans sak ble ikke nevnt. Nylig tok en mor livet av seg selv og sitt 20 måneder gamle barn på et asylmottak i Florø. Hun hadde ventet fem år på oppholdstillatelse, før det endelige avslaget til slutt kom. Asylpolitikken i Norge er stadig gjenstand for debatt, men det er sjelden flyktninger og papirløse blir hørt, eller tør å uttale seg om forholdene de lever under. Tematikken er, med andre ord, ikke mindre aktuell i dag enn den var da boka kom ut.


Ulovlig norsk kan du låne her.


Foredraget finner sted i Nedre sal. Velkommen!

Legg til ekstern kalender…