La Bohème

[Bilde]

Giacomo Puccinis mesterverk La Bohème fra 1896 er en ruvende bauta i operahistorien, et standardverk i klasse med Carmen og Aïda. Vinteren 2012 blir den framført ved Den Norske Opera, i den første nye oppsetningen siden 1963. Denne gangen er det ingen ringere enn Stefan Herheim som har regien.

Herheim (f. 1970) er en stigende norsk stjerne på den internasjonale operahimmelen; han har skapt seg et navn på kontinentet med radikale oppsetninger av operaer som Mozarts Bortførelsen fra Seraillet under Salzburg-festspillene (2003) og Wagners Lohengrin ved Staatsoper Berlin (2009). Han er den første norske operaregissøren som har hatt regien på en Wagner-opera under festspillene i Bayreuth (Parsifal, 2007). Ved Den Norske Opera har han gjort seg bemerket med til dels fabelaktige oppsetninger av Händels Julius Cæsar, Wagners Tannhäuser og Alban Bergs Lulu. Det er all grunn til å glede seg når han nå skal iscenesette La Bohème.

I denne oppsetningen samarbeider Herheim for første gang med det unge dirigentstjerneskuddet Eivind Gullberg Jensen (f. 1972), som allerede har rukket å dirigere de filharmoniske orkestrene i Berlin og Wien, og nå er fast dirigent for radioorkesteret til Norddeutscher Rundfunk i Hannover. I rollen som Mimì opptrer Marita Kvarving Sølberg (f. 1976), hvis meritter hittil omfatter både engasjement ved Württembergische Staatstheater i Stuttgart og turné med Glyndebourne-festivalen, som Zerlina i Don Giovanni. Disse tre er spydspissen i det Operaen selv omtaler som “et lag av fremragende, unge kunstnere i tidenes kanskje mest gripende og populære musikkdrama”.

Premiere 20. januar. Spilles til og med 2. mars.
Kvarving Sølberg alternerer med Mariann Fjeld Olsen, og Gullberg Jensen med Kirill Karabits.

Legg til ekstern kalender…