Filmrulltorsdag: Havlandet m/forfilm

“Frem fra glemslen”: “Havlandet” m/forfilmen “Engler i Løvet”

Forfilm: Engler i Løvet

Filmen handler om 18 år gamle Kim som har flyttet for seg selv til en ensom, liten hytte ute i skogen og hennes uventede besøk av Amanda, en ung og urban byjente på hennes egen alder. Amanda aner ingen ting om Kim når hun begir seg ut i skogen, høy på fleinsopp og ser på møtet som en mulighet til å bli kjent med et nytt og interresant menneske. Vi følger de to jentene gjennom et halvt døgn som blir avgjørende for de retningene de velger å gå når de skilles. Kims univers og det noe spesiell synet hun har på omverdenen fascinerer Amanda. Hennes helhjertede forsøk på å fremkalle de medmenneskelige sidene hos Kim blir en større utfordring enn hun hadde regnet med.

I filmen spinner samtalene rundt temaer som individ og felleskap, det moderne mediesamfunnet og medmenneskelighet.

Tittel: Engler i Løvet
Skuespillere: Vera Rudi, Maria Mørkrid
Manus og Regi: Rebekka Handeland Arnesen
DP, Kamera, Klipp, Spesialeffekter: Ask Vatne Brean
Musikk: Sander Erisken Nordahl, Ask Vatne Brean
Lengde: Ca 45 min.
Språk/nasjonalitet: Norsk
Produksjonsår: 2011

Hovedfilm: Nord-Norge gjennom fire årstider!

Havlandet er en norsk dramafilm fra 1985, regissert av Lasse Glomm og med Stein Bjørn, Arja Saijonmaa, Bjørn Sundquist og Sven Wollter i hovedrollene. Filmen er basert på Idar Kristiansens romaner “Svanevinger i norg” og “Den salte åkeren”

Cinema Neuf er så heldige at vi har fått en 35mm-kopi fra Nasjonalbibliotekets filmarkiv. Filmen er ikke tilgjengelig på DVD, vi har heller ikke funnet den i VHS eller på filmarkivet.no. Vi har rett og slett ikke sett den, men vi tror at dette er en film som burde frem fra glemslen!

Det viser seg at NRK har vist filmen så sent som i 2003, dette er hva de skrev:

Reisen mot havet

Stein Bjørn spiller hovedrollen som Heikki i Lasse Gloms film “Havlandet”.
“Havlandet” er historien om unggutten Heikki og hans flukt fra fattigdom og død og mot det forgjettede havlandet. Men det er samtidig en reise som fører ham ut av barndommens rike og inn i de voksnes verden.

Lasse Gloms film fra 1985 ruller opp for oss en del av norsk historie som er ukjent for mange. Filmen bygger på to romaner av Idar Kristiansen, “Svanevinger i nord” og “Den salte åkeren”. Den ytre rammen i “Havlandet” er hentet fra innlandet på Nordkalotten i 1860-årene med fattigdom og hunger som en del av hverdagen. Det førte til at store deler av befolkningen dro nordover – mot Ruija – Havlandet -der maten og rikdommen fantes i form av fisk.

Sulten og drømmen
Heikki bor sammen med sine foreldre og sin lillesøster på en liten gård der åkeren, kua, jakten og tjærebrenningen er det som holder liv i familien.

En dag kommer onkel Matti nordfra. Han forteller en vidunderlig historie om landet der oppe, en fremmed verden med nok å spise og andre skikker. Onkel Matti forteller også det vakre eventyret om hvordan nordlyset ble til…. Slik plantes drømmen i den unge gutten – drømmen som driver ham av gårde etter at faren og søsteren dør. Som driver ham gjennom hele innlandet på et tidspunkt de fleste ville sagt det var umulig å overleve. Det er en ferd mot havet, men også mot det å bli voksen.

På denne ferden treffer Heikki Anne-Kreeta og en gammel, blind mann som på hver sin måte blir viktige personer i livet hans.

Storm og brann, kulde og regn – sammen med spennende menneskelige relasjoner – sterk dramatikk, drømmer og lengsler gir denne filmen en dimensjon ut over den en slik tid kan gi bud om.

“Havlandet” er på mange måter en fortelling om lengselen etter frihet og menneskeverd. Lasse Glom har lagt vekt på å skildre det positive og optimistiske i denne lengselen mer enn fattigdommen og elendigheten som hersket i innlandet på Nordkalotten på denne tiden.

Vel møtt i Lillesalen!

Legg til ekstern kalender…