Gourmandlaget #18 : Skreimølje

Vi inviterer til et ramsalt Skrei-lag, med anledning til å få med seg andre tradisjonsrike retter fra Lofoten slik som gammelsteik og østers, det hele avsluttet med meget gammeldags norsk dessert. Da det er svært forskjellige meninger om hva som er rett drikke til skrei er vinpakken litt enklere enn vanlig, ta endelig med hva du selv egentlig foretrekker. Pakken inneholder vin – rød -, og brennevin til fisken, samt aperitif, drikke til forrett, dessert og kaffe. Vi garanterer fisk så fersk man kan få den i Oslo, servert så mange ganger det er behov for, helt uten dikkedarer.

Gourmandlaget går ut på at folk med interesse for bespisning og bedrikkelse samles for å gjøre nettopp dette, til en rimelig peng. En meny tilberedes av et lite kokkelaug ledet av grunnlegger ingvarsk , i forskellige lokaler som ofte er private hjem.

  • Sted: Se innlegg i tråden for veibeskrivelse.
  • Tid: Apéritif fra kl 18 av, vi spiser fra kl 19 av.
  • Pris: 150,- . Forhåndspåmelding, det selges ikke billetter i døren.
  • Vinpakke inkl. apéritif: 150,-
  • Plasser: Foreløpig 20. Man kan stille seg i kø i tilfelle noen avmelder.

For dette laget følger det med litt obligatorisk lesning, Franz Peckel-Möllers “Cod liver oil and organic chemistry” selvsagt. For folk som ikke kjenner til historien, sønnen til Peter Möller trykket opp en innbundet 600-siders illustrert lærebok i organisk kjemi hvorav 100 sider introduserer nasjonen Norge, lofotfisket og sammenhengen med hans og hans fars fantastiske svært tidlige forskning på fettsyrer. Det var ikke veldig billig med slike lærebøker i 1895 og heller ikke noen konkurrenter i nærheten av samme kvalitet, så det å trykke den opp i et større opplag enn noe tidligere opplag av bibelen og sende 1 eksemplar gratis til hvert eneste apotek i hele den vestlige verden inkludert hele USA, Canada og mange kolonier må ha vært et litt overraskende trekk. Vitterlig gikk ikke Möllers konkurs, og fikk istedenfor i praksis et verdensmonopol mye basert på at de ble godt likt av folk.

Les gjerne den relativt vittige introduksjonen til Norge, eller hopp rett til Norwegian fisheries . Har du det veldig travel så spol frem til Lofot-fiskeriene , men du går glipp av ting. Leser man frem til kapitelet om Tran, kommer Franz inn på forretningsgrepene til sin far, som ikke sto tilbake for hans egne:

“But, whatever praise may be due to him
for the merits of his invention, his chief
claims lie rather in the energy and tenacity of
purpose that carried his ideas through the
greatest difficulties to universal recognition
and appreciation, and for the entire unselfish-
ness of his aims. He not only disdained to
secure patent rights for his invention, but he
freely communicated all the details of his pro-
cess, and did all that was possible to make his
ideas widely known. Indeed, he actually went
further, and endeavoured to encourage and
persuade others to adopt and profit by the new
method of manufacture : and one of his first
acts after perfecting his apparatus was to give
away two complete sets, one to Christiansund
and the other to Storvaagen in Lofoten. "

For interesserte så finnes det flere detaljer i et par jubileumsbøker for Möller’s som finnes på biblioteket.

FOR Å MELDE DEG PÅ:

  1. Besøk billett-tjenesten til gourmandlaget :
    gourmandlaget.ingvarhr.no
  2. Når du har betalt paypal, * trykk på linken tilbake til gourmandlaget.ingvarhr.no *
  3. Som det står forklart, før opp din bestilling i tråden. Ellers er den ikke gyldig.

Vel møtt!

PS. Ønsker du varsling om nye arrangementer? Legg brukeren gourmandlaget til som venn (ikke som bekjent).

PPS. Vi har en regel om at folk må innhente tillatelse for å fotografere deltagerne, og til så å legge bildene ut på nettet. Bilder uten fjes er selvsagt ok.

PPPS. Evt. taler skal være korte.

PPPPS. Varsle gjerne kretsen, i tilfelle de ikke har blitt venner med gourmandlaget ennå. Foreløpig 230 personer på listen, plass til flere.

Legg til ekstern kalender…