Dagboken - en videoinstallasjon. Åpning lørdag 11.2. kl 12.00

“Fra mitt fengselsopholds 7. dag i Møllergt.19.
Har vært i 2 forhør. Ble pisket. Røpet Vic. Er svak. Fortjener forakt.
Er fryktelig redd for smerte. Men ikke redd for å dø.”

Februar 1944. Overlatt til seg selv i en isolasjonscelle i Møllergata 19, bruker motstandsmannen Petter Moen de få ting han har til rådighet for å søke etter mening i fortvilelsen og det som skjer ham.
Bokstavene, ordene, setningene dannes prikk for prikk med en metallstift fra cellens blendingsgardin på tynt toalettpapir. Arkene bretter han i nummerte ruller og slipper ned i fengslets ventilasjonskanaler. Petter Moens Dagbok, som baserer seg på opptegnelsene som ble gjenfunnet etter krigen, føyer seg inn i en rekke av private dagbøker som vitner om utallige enkeltskjebner i krigens ødeleggelser.
Tekstene danner et tidsdokument så vel som et oppstykket innblikk i en smertefylt tankeverden, som det neppe var forfatterens intensjon at skulle se dagens lys uredigert.

Arkitekten Dorina Dobnig har tatt for seg fragmentene som er igjen: dagbokarkene og fengselscellen D2 som er bevart på Norges Hjemmefrontmuseum.
Hennes prosjekt “Dagboken” utforsker bygningen som vitne til en blottet indre verden av håp og håpløshet, selvransakelse og økende klaustrofobi. Videoinstallasjonen, med lydkomposisjon av Gerald Krist, bruker kroppen som et verktøy for å kartlegge det minimale fysiske rommet som fangen disponerer over, dens forvridde bevegelser og repetitive gester som har blitt tømt for betydning.

“Dagboken” vises som del av utstillingen i Norges Hjemmefrontmuseum i samme perioden som Petter Moens dagbok ble skrevet, 10. Februar til 4. September.

Utstillingen åpner lørdag 11. Februar 2012, kl. 12.00 i Norges Hjemmefrontmuseum, bygning 21, Akershus festning, Oslo.

Dorina Dobnig i samarbeid med:
Bilde+Teknikk: Arne Langleite
Lyd: Gerald Krist
Dans: Kristian Alm

Legg til ekstern kalender…