Filmrulltorsdag: The Incredible Shrinking Man! (1957)

[Bilde]

Robert Scott Carey lever et nokså ordinært middelklasseliv inntil han blir utsatt for en sky av radioaktivitet under en ellers hyggelig tur på båten sin, som resulterer i at kroppen hans langsomt begynner å krympe. Legenes forsøk på å dempe kroppsmasseregresjonen hjelper lite, og Scott blir etter hvert tvunget til å slutte i jobben sin og resignere seg til en innestengt eksistens i forstadshjemmet sitt; med konstant medieoppmerksomhet, et ekteskap som gror frynsete i kantene og sin egen forvitrede mentale tilstand. I høyst forminsket form blir han til slutt jaget ned i kjelleren av huskatten sin, hvor han finner at det tidligere så tilforlatelige rommet har blitt omformet til en dødelig ødemark der ren overlevelse er den eneste prioritet.

Denne drøftingen av krympingens effekter på mennesker akkompagneres av et lite orkester som setter stemningen når handlingen beveger seg inn i nye lokaler, kommuniserer karakterenes sinnsstemninger og understreker dramatikk. Med unntak av noen små, trivelige sidesprang i retning bakgrunnsmusikk fra eldre komfyrreklamer er musikken stort sett modernistisk anlagt, siden det var den foretrukne måten å formidle uhygge, skrekk og mental ustabilitet på tilbake i 50-tallet. Så hvis du vet å sette pris på dramatiske hvin fra strykeinstrumenter, underfundig fløytespill, voldsomme eksplosjoner av dissonans og krympende menn som kjemper for liv og forstand skulle dette bli en hyggelig filmaften.

Om Filmmusikk-redaksjonen:

Siden så godt som alle filmer inneholder musikk kan dette temaet sies å være en smule bredt. Til tross for dette har vi valgt frem et lite knippe filmer som kan sies å komme fra forskjellige tradisjoner hva gjelder utformingen av et soundtrack, med den hensikt å kanskje inspirere til litt refleksjon over saker som; hvordan musikk bidrar til å sette preg på en films stemninger og atmosføre, eller hvilke assosiasjoner vi knytter til visse symbioser av bilde og lyd. Selvfølgelig er du også fullstendig velkommen om du bare har lyst til å motta noen vidunderlige visuelle og auditive impulser.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…