Kjettersk Kjeller: Å temme den hysteriske kvinnen: Vibratorens kulturhistorie Ved Kristian A. Bjørkelo

Kjettersk Kjeller 8. mars

Å temme den hysteriske kvinnen: Vibratorens kulturhistorie
Ved Kristian A. Bjørkelo

Det er på tide med årets første Kjetterske Kjeller, som denne gang faller på 8. mars. Den observante leser vil få med seg at dette er selveste kvinnedagen, og hva er da bedre enn å tilegne en aften til kvinnens beste venn? Nei, vi snakker ikke om hunden, ei heller mannen (eller andre kvinner, om man svinger den veien), men om vibratoren.

Ved siden av barnefødsler har hysteri vært kvinners største medisinske utfordring i over to tusen år. Hysteri skyldes som kjent at livmoren vandrer rundt i kroppen, og fra antikken har kuren vært å massere kvinnens underliv. Dette er slitsomt arbeid, men med industrialismens gjennombrudd fikk legene mekaniske hjelpemidler til rådighet. Aldri før hadde så mange hysteriske kvinner stått i kø på legekontorene verda over. Vibratoren var en suksess!

Kristian A. Bjørkelo er folklorist og til daglig ansatt ved Universitetet i Bergen, når han da ikke tar opp for mye plass i media. Men på fritiden er han frilansmulla (blant annet berømt for sin fatwa der han slår fast at bacon er en frukt, og dermed halal) og skribent med sans for det aparte. Han er kjent som en glimrende foredragsholder, og denne kvelden vil han fortelle historier om dampdrevne vibratorer, matvarer som demper sexlysten og hvilke snodige ideer menn gjennom tidene har hatt om kvinner og kroppene deres.

Foredraget vil være sømmelig illustrert, men vi advarer om at dårlig pantomine kan forekomme.

Som vanlig blir det sosialt samvær, musikk fra Kjettersk Kjellers stab av platesnurrere og mulighet for noe godt i glasset.

Dørene til Kjettersk Kjeller, som er i kjelleren under Den Gode Café i Fredensborgveien 13, åpner kl. 19. Du må være fylt 18 år og ha 70 kroner for å komme inn.

Velkommen til en aften til ære for kvinnekjønnet!

Legg til ekstern kalender…