Filmmusikk: Hausu

Japansk film bruker til tider musikk på en ganske særegen måte, og gjennom et par filmer vil vi forsøke å gi en liten eksemplifiserende smakebit på dette:

Hausu (1977)

Regi: Nobuhiko Obayashi

Musikk: Asei Kobayashi, Mickie Yoshino

Regissør Obayashi ble i 1976 bedt av produksjonsselskapet Toho om å lage noe lignende den amerikanske kassasuksessen Jaws, og etter å ha brainstormet med datteren sin kom han frem til det grunnleggende konseptet bak Hausu. Filmen handler kort sagt om en ung jente ved navn Kimiko som tar med venninnegjengen sin på en sommerferie til tantens hus, som uheldigvis viser seg å være svært hjemsøkt.

[Bilde]

Mange av tingene som skjer i filmen, i tillegg til den utbredte bruken av ukonvensjonelle klippemetoder og plutselige skifter av scene og stil, gir alt et rimelig bisart preg, noe som komplementeres vel av musikken. Om den så skulle ta form av fusion-jazz eller 60-talls pop, er musikken stort sett aktiv gjennom hele filmen, og forholdet mellom lyd og bilde virker tidvis disharmonisk, som en sublim helhet eller noen ganger begge deler. Spesielt gjelder dette for det lett melankolske hovedtemaet, som med forskjellige typer instrumentering både dekker sekvenser fylt med idyllisk vennskap mellom skolejenter, og deler med mer sprutende blod og partering.

EDIT: Det blir allikevel ikke Electric Dragon etter Hausu, men ut fra hva jeg hører blir det bonusvisning av Akira i stedet!

Om Filmmusikk-redaksjonen:

Siden så godt som alle filmer inneholder musikk kan dette temaet sies å være en smule bredt. Til tross for dette har vi valgt frem et lite knippe filmer som kan sies å komme fra forskjellige tradisjoner hva gjelder utformingen av et soundtrack, med den hensikt å kanskje inspirere til litt refleksjon over saker som; hvordan musikk bidrar til å sette preg på en films stemninger og atmosføre, eller hvilke assosiasjoner vi knytter til visse symbioser av bilde og lyd. Selvfølgelig er du også fullstendig velkommen om du bare har lyst til å motta noen vidunderlige visuelle og auditive impulser.

Legg til ekstern kalender…