Lansering av CINÉMA , en publikasjon av Marte Aas

[Bilde]

Fotogalleriet har gleden av å lansere Marte Aas´ publikasjon med tittelen CINÉMA

Cinéma er opprinnelig en 16-mm film om og med danseren Rukmini Chatterjee. Filmen utforsker representasjonsproblematikk ved hjelp av sentrale elementer som blikk og gester. Aktivt og direkte konfronterer Chatterjee betrakterens blikk samtidig som hun kommuniserer ved bruk av tydelige gester som relateres til den klassiske før-indiske dansen Bharatanatyam. Ved bruk av ulike sceniske virkemidler i dansen skaper hun en forhandling mellom seg og betrakteren. Hvem ser på hvem og med hvilket blikk? Filmen ble laget til utstillingen Marte Aas – Film og fotografier på Nasjonalmuseet i 2010.

Publikasjonen CINÉMA er en artist book som refererer til filmen Cinéma, men den kan samtidig sees som et eget verk. Med tekster av Jennifer Higgie og Marit Paasche utdypes problematikken i filmverket. Sammen med billedmateriale fra filmen og skissebilder fra tilvirkningen av filmen skapes et helhetlig katalogverk som problematiserer hvordan filmens blikk har blitt internalisert i menneskets fysiologiske blikk.

I filmen Cinéma dras det paralleller til stumfilm og eksperimentell film fra begynnelsen av 1900-tallet hvor fokuset på gester og mimikk som tydelige symboler på ulike eksistensielle følelser var et bærende element. Dette visuelle grepet er videreført i publikasjonen som er trykt i svart-hvitt duplex på ubestrøket papir noe som gir stor sverte og kontrastfylte, dramatiske bilder.

Marit Paasche vil holde et kort foredrag med utgangspunkt i sin tekst Kino-eye(s) skrevet for publikasjonen.

Filmen Cinéma vil vises i videogalleriet.

Publikasjonen CINÉMA er utgitt av Multipress forlag.

Legg til ekstern kalender…