DAN WOLGERS - Det stängda paradisets portar

Vernissage torsdag 8. mars kl. 19-21

Galleri Riis har gleden av å presentere vår åttende utstilling med den svenske kunstneren Dan Wolgers (f. 1955). Wolgers er å regne som en av Skandinavias mest innflytelsesrike og diskuterte kunstnere i sin generasjon. Gjennom snart 30 år og under en særegen poetisk konseptuell paraply, har hans kunstnerskap gjennom humor, poesi, provokasjoner og trassige utfordringer, vekket sterke følelser og skapt debatt, spesielt i det svenske kunstlivet. Det har imidlertid aldri vært snakk om spøk i den forstand at det ikke var ment alvorlig; ironi er ikke et kjennetegn, snarere et barns spørsmålstilling kombinert med vismannens formuleringsevne. Wolgers har satt ting på spissen, påpekt absurditeter og ofte blottlagt den melankolske undertonen som ligger på lur bak latteren. Hans verk og utstillinger har like gjerne dvelt ved et eller flere aspekt ved menneskets grunnleggende behov og lengsler – kroppslige eller metafysiske – som problematisering av kunstnerisk produksjon. I takt med kunstnerskapets utvikling, har det engasjert stadig flere.

Utstillingen på Galleri Riis i Oslo “Det stängda paradisets portar” er en versjon av utstillingen med samme tittel vist i Galleri Riis i Stockholm i september 2011. Den består av en serie på tretten grafiske blad og noen objekter. De kjennetegnes ved en for Wolgers typisk klang av øm vemod, men innehar også en ny grad av dunkelhet; det er ikke porten som er stengt, men paradiset. Den grafiske seriens motiver veksler mellom skildringer av enkeltgjenstander og bilder av gåtefulle rom sett gjennom speil. I speilene kan man ane eller mane frem spor av menneskelig aktivitet, men følelsen av noe ugripbart forsterkes når bevisstheten registrerer at man ikke kommer helt til bunns – du står selv i rommet som avbildes. At motivene er hentet fra nettsidene til et auksjonshus for antikviteter, deretter behandlet digitalt og til slutt bearbeidet manuelt i den klassiske grafiske teknikken fotogravyr, bidrar til uttrykkets fortettete mystikk.

Skulpturene i utstillingen er riktignok fysisk tilstede i utstillingsrommet, men reflekterer på sitt vis de grafiske bladenes atmosfære i sin knappe utforming. Noen er bevegelige og drives av en sveiv, andre er stabile – alle bærer de på en viss dysterhet. Som den roterende fuglefjæren som aldri – til tross for evig sveiving – vil nå frem for å kjærtegne sirkelen. Alt den noensinne vil berøre, er luften mellom seg og objektet for dens begjær. Om utstillingen sier Wolgers att ”längtan är människans privilegium, kanske också att sörja”.

Dan Wolgers bor og arbeider i Stockholm og på Sysne, Gotland. Han har sin utdannelse fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (1980-85), hvor han senere, i årene 1995-98, virket som professor. Han er representert i viktige museumssamlinger i norden og har stått for flere offentlige utsmykkinger i Sverige og Norge de senere årene.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…