NEW FRONTIERS #5

[Bilde]

NEW FRONTIERS

Det åpne akademi

TeaterTanken inviterer til New Frontiers, en serie arrangementer inspirert av ideen om det åpne akademi: møter der erfaringer og tanker deles i åpen og egalitær diskusjon. Kunstnere, ikke-kunstnere og antikunstnere inviteres til å presentere skjellsettende erfaringer fra kunstens grenseland, gråsonene mellom kunst og hverdagsliv, i terra incognita; det ukjente landet bortenfor kunstens kjente territorium og dets ikke-realiserte potensialer. New Frontiers utfordrer grunnleggende begreper som “kunst”, “teater” og “kultur”. Står vi ikke overfor en større utfordring, et større fellesskap og en større verden enn det folk vanligvis leser inn i disse ordene?

FØRSTE SESONG:

Norge er mer enn noensinne preget av globaliseringens virkninger gjennom finanssystemets hegemoniske grep om verden og gjennom de tiltagende kultur- og idéutvekslingene og -konfliktene som folkevandringer, de velståendes økte mobilitet og internettrevolusjonen skaper. Norge står ikke utenfor resten av verden; vi deltar i verden slik den er.

Denne våren fokuserer New Frontiers på de virkelighetene norske kunstnere møter når de besøker forskjellige kulturelle grenseland og konfliktsoner. Hvordan tar de slike viktige erfaringer videre inn i arbeidet og hvordan påvirker disse erfaringene hvordan de ser på sin egen kunsts funksjon og sin rolle i samfunnet? Hvordan kommuniserer “the travelling artist” sine erfaringer? Er det en nødvendig forutsetning for kunstnere i dag å manifestere mot og å være villige til å utsette seg for personlig risiko?

Hannah Arendt skrev en gang at flyktningene som blir kastet ut av land etter land representerer avantgarden av sitt folk. I dag står innvandringsspørsmålet høyt oppe på den nasjonale politiske dagsorden overalt i Europa og USA. Hvordan ser vi på “den andre”? Og hva sier det oss om oss selv? Denne våren fokuserer vi på situasjonen for de såkalt papirløse i Norge og kunstprosjekter som tar for seg asylpolitikken.

Folkets vår i 2011 og Occupy-bevegelsen er fortsatt på alles lepper. Vi føler oss forpliktet til å dele og diskutere noen førstehåndserfaringer; fra Tahrir i Kairo, Tel Aviv i Israel, Jerez i Andalucía til Wall Street i New York. Hva er politikk? Hva er “et folk”? Og hvilket forhold har dette til kunst?

Ønsker du å presentere noe i TeaterTankens åpne akademi? Enten uavhengig av eller innenfor disse temaene – det er opp til deg. Ta kontakt!

Johanna Zwaig og Marius von der Fehr / TeaterTanken

Legg til ekstern kalender…