Grønn økonomi - et nytt moteord for å redde verden?

20. til 22. juni 2012 holdes den tredje Earth Summit, i Rio de Janeiro. Dette er 20 år etter at utrykket bærekraftig utvikling ble allemannseie under den første Earth Summit i Rio. I 2012 skal verdens ledere igjen snakke om bærekraftig utvikling, men nå brukes ordene “grønn økonomi i en kontekst av bærekraftig utvikling og fattigdomsreduksjon” for å styre verdens økonomi og forbruk mot en renere utvikling. I 1992 ble Klimakonvensjonen og Konvensjonen om biologisk mangfold vedtatt i Rio, mens målet 20 år etter er å fornye det politiske engasjementet for bærekraftig utvikling.

For de industrialiserte landene skal grønn økonomi gjerne inkludere større produksjonseffektivitet, skape flere arbeidsplasser og øke konkurransen mellom land og selskaper, mens utviklingsland frykter å bli utestengt fra markedene i vestlige land fordi de ikke når opp til “grønnere” produksjonsstandarder. De frykter at resultatet av grønn økonomi ikke blir utryddelse av fattigdom og sosial rettferdighet. Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika krever også at en grønn økonomi endrer forbruks- og produksjonsmønstrene i industrialiserte land.

I denne debatten diskuterer vi hvorvidt grønn økonomi kan føre til bærekraftig utvikling, og om en “grønnere” økonomi er tilstrekkelig for hva verden trenger. Dessuten, hvor mange begrep og uttrykk trenger vi for å gjennomføre en faktisk endring i verdensøkonomien?
I panelet

  • Tormod Burkey – landdirektør for Centre for the Advancement of a Steady State Economy
  • Jan-Gustav Strandenaes, ansvarlig for koordinering av NGOenes input til Rio+20-prosessen globalt
  • Kjell Christian Bjørnsen, ansvarlig for konsernstrategi i solenergiselskapet REC Solar.
  • Dag Herbjørnsrud (ordstyrer) – ansvarlig redaktør i tidsskriftet Ny Tid

Ulandsseminaret: Grønn økonomi – et nytt moteord for å redde verden?

Medarrangør: SPIRE – Utviklingsfondets Ungdom

Sted: Auditorium 1 på Eilert Sunds hus. Debatten varer cirka 1 1/2 time.

Legg til ekstern kalender…