Filmrulltorsdag: Blue Velvet

Regi: David Lynch

Musikk: Angelo Badalamenti

Format: Filmrull

På vei hjem fra et sykehusbesøk hos sin hjerneslagrammede far finner unge Jeffrey Beaumont et avhogd menneskelig øre. Han bringer kroppsdelen til den lokale politistasjonen, men får ikke vite hva saken dreier seg om inntil han møter politimesterens datter, Sandy, som forteller at hun hadde overhørt faren diskutere øret i sammenheng med et mord og en sangerinne ved navn Dorothy Vallens. Informasjonen pirrer Jeffreys nysgjerrighet i den grad at han beslutter å bryte seg inn i Dorothys leilighet, noe som leder til at han gradvis oppdager og blir involvert i en skjult verden av sex, vold, utpressing, mental ustabilitet og kriminelle konspirasjoner som både frastøter og tiltrekker ham.

[Bilde]

Klassisk Lynch om mørke ting som skjuler seg under diverse overflater. Musikken er en ganske sømløs sammensetning av blant annet Shostakovich-inspirert klassisk, jazz, og en smule dark ambient, som samlet sett gir en slags følelse av film-noir på kanten av et stup ned i en avgrunn av fordervelse. I tillegg finnes en fremtredende bruk av myke poplåter, deriblant selve sangen «Blue Velvet», som både gir tidskoloritt og setter et ganske distinkt preg på visse ikoniske scener.

Om Filmmusikk-redaksjonen:

Siden så godt som alle filmer inneholder musikk kan dette temaet sies å være en smule bredt. Til tross for dette har vi valgt frem et lite knippe filmer som kan sies å komme fra forskjellige tradisjoner hva gjelder utformingen av et soundtrack, med den hensikt å kanskje inspirere til litt refleksjon over saker som; hvordan musikk bidrar til å sette preg på en films stemninger og atmosføre, eller hvilke assosiasjoner vi knytter til visse symbioser av bilde og lyd. Selvfølgelig er du også fullstendig velkommen om du bare har lyst til å motta noen vidunderlige visuelle og auditive impulser.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…