JAN GROTH Nye tegninger

26. april – 22. juni 2012

Vernissage torsdag 26. april kl. 19-21

Torsdag 26. april har vi gleden av å åpne utstilling med nyere tegninger av Jan Groth, vår 9. utstilling med kunstneren siden den første i 1985.

Groth (f.1938) har gjennom sitt lange kunstnerskap eksklusivt og kontinuerlig fokusert på og utforsket forholdet mellom strek og flate, først og fremst i tegninger utført med fettstift på papir, men også i de velkjente monumentale gobeliner som han produserte i samarbeid med Benedikte Groth.
De siste 25 årene har han også arbeidet regelmessig med skulpturer i bronse, som i format spenner fra tegningens intimitet til utendørs monument. Nesten 30 år har gått siden hans store separatutstilling i Guggenheim Museum i New York i 1986, og Groths kunstneriske produksjon, samt hans innflytelse og kraftfulle tilstedeværelse i kunstmiljøet både her og internasjonalt, befester hans posisjon som en av de viktigste Skandinaviske kunstnere i nyere tid.

Utstillingen består av 22 nye tegninger i mindre format utført sommeren 2011 i kunstnerens studio på Dagali. Tegningene som er ca 27 × 21 cm representerer den seneste utvikling av dette mindre tegneformatet, som Groth første gang tok i bruk på slutten av 1990-tallet. Fra de tidlige tegningenes klare mønstre og referanse til skrift og tegn, har de nye arbeidene en friere og oppløst struktur hvor tegnet flyter i flaten og skaper spenninger og rom beslektet med hans større tegninger. Groths tegninger er i disse verkene, mer enn noen gang, manifestasjoner av kunstens reneste form.

Jan Groth bor og arbeider i Oslo og Dagali og var sist aktuell i Oslo-området med utstillingene Traces and spaces i Henie Onstad Kunstsenter og Drammen Museum i 2009.
[Bilde]

Legg til ekstern kalender…