LARS MONRAD VAAGE Encompassing eternally expanding emptiness / Malerier

26. april – 22. juni 2012

Vernissage torsdag 26. april kl. 19-21

I denne nye maleriserien, som totalt inneholder 60 tematisk sammenhengende malerier, bryter Lars Monrad Vaage (f. 1973) med det figurative og narrative språket som til nå har dominert hans produksjon. Bildene har kommet til gjennom det siste året og er alle utført med olje på lerret i 60 × 55 cm format. En tegning av kobberfarget sytråd er lagt inn i den fint utpenslede monokrome flaten, med en møysommelig og sikker håndverksmessig utførelse som er typisk for alle Vaages arbeider. Fargeholdningen er dempet og dreier rundt et grågrønt tema med nyansevariasjoner fra bilde til bilde. I alle bildene er fargen en blanding av de tre primærfargene iblandet andre farger, dog aldri svart, og i hvert nye maleri har Vaage søkt å legge seg opptil det foregåendes fargetone. Den tidkrevende maleprosessen reflekteres i et krav til fordyping hos betrakteren.

De små variasjonene gjelder også tråden som ligger med vertikale forskyvinger over samme struktur, i høyre del av billedflaten. Inspirasjonen til tegningen kommer fra en dobbel-klamme kunstneren festet seg ved i Ludwig Wittgensteins Tractatus Logico-Philosophicus. Klammene ble brukt av filosofen til å definere logiske ord som “og”, “eller” og “bare hvis” i hans avdekking av språkets vesen. Der Wittgenstein søkte å avgrense med bruk av klammene, går Vaage – som hans tittel til verkserien indikerer – motsatt vei: Ved å legge til en tredje klamme, samt å alltid arbeide seg utover fra den minste til den største, antyder han et uendelig prosjekt hvor stadig nye klammer vil forsøke å omfatte et kontinuerlig ekspanderende tomrom. Innenfor den rigide strukturen, og gjennom de selvpålagte begrensningene i virkemidler og prosess, dannes subtile variasjoner med rytmiske forløp og mystiske mønstre.

Lars Monrad Vaage er utdannet ved KHiO og Kunstakademiet i Helsinki. Han bor og arbeider i Berlin. Hans siste separatutstilling i Oslo var Fruit & Futurism i Galleri Riis 2009. Parallelt med den aktuelle utstillingen i Galleri Riis, viser Vaage et utvalg arbeider fra samme serie i Østfold Kunstnersenter i Fredrikstad.[Bilde]

Legg til ekstern kalender…