«CAN WE TALK ABOUT THIS?» DV8 PHYSICAL THEATRE

KONTROVERSIELL FORESTILLING PÅ DANSENS HUS

[Bilde]

DV8 Physical Theatre og deres verdensberømte leder Lloyd Newson har ikke gjestet Oslo siden 1990, men nå er de tilbake med sin nyeste, omdiskuterte forestilling «Can We Talk About This?» på Dansens Hus 11. – 13. Mai.

Med denne forestillingen stiller DV8 brennaktuelle spørsmål knyttet til islam, multikulturalisme, ytringsfrihet og demokrati. Regissør og grunnlegger av kompaniet, Lloyd Newson, ser vestlige land gi radikale islamister demokratiske rettigheter de ikke selv vil gi andre. Han ser overgrep mot kvinner og barn forklart som kulturelle forskjeller, og han ser diskusjonen omkring disse problemstillingene få merkelappen rasisme. Mens Behring Breivik stilles for retten, diskuterer DV8 på Dansens Hus de vanskelige spørsmålene som reises med stadig større styrke etter en rekke ulike terrorangrep fra ulikthold de siste tiårene. Kan vi snakke om det? Hvordan snakker vi om det? Dette er et viktig bidrag til den vanskelige samtalen.

Lloyd Newson har intervjuet over førti mennesker som på ulikt vis har forholdt seg til terrorisme fra ekstreme islamister, og har bygget opp en forestilling hvor tekst og bevegelse overlapper og beriker hverandre. Forestillingen er både en teaterforestilling og en danseforestilling på samme tid, samtidig som den er sterkt politisk, tankevekkende og provoserende for mange. I et intervju med The Telegraph i forbindelse med at forestillingen ble spilt på English National Theatre kommenterer Newson forestillingen på følgende måte:
- Mange muslimer kan nok bli irritert på at jeg som en hvit ateist lager en forestilling om et såpass sensitivt tema. DV8 er imidlertidkjent for ikke å skygge unna vanskelige problemstillinger. I denne forestillingen høres mange stemmer, også islamisters. Vi er nøyaktige og detaljerte – men om folk liker det de ser og hører er selvsagt en annen sak. Jeg har ofte tatt for meg temaer som dans vanligvis ikke befatter seg med. Denne gangen er det Islam, multikulturalisme og ytringsfrihet som står i fokus. Kan vi snakke om dette? Jeg opplever det som et viktig spørsmål akkurat nå.

Forestillingen hadde urpremiere i Sydney-operaen i august 2011, og har siden vært på en verdensomspennede turné. Etter premieren skrev Time Out i Sydney:

«one of the most important works of our age. Go.»

DILEMMA: Lørdag 12. Mai kl. 17.00 møter Lloyd Newson bl.a. Shabana Rehman og professor i religionshistorie Anne Sofie Roald til debattunder ledelse av Martine Aurdal, leder av samfunnsavdelingen i Dagbladet. Dette er en del av Dansens Hus´ debattserie Dilemma, og pressen er velkommen til å være til stede.

Se kort film fra forestillingen her: Can we talk about this?
Bilder fra forestillingen kan lastes ned her:
www.dansenshus.com/forestil…
DV8s hjemmeside finner du her. www.dv8.co.uk
Vises 11., 12. og 13. mai kl. 19:00. Varighet 1 time og 20 minutter.
All tekst fremføres på engelsk, men oversettelser kan ses på overskjerm.
Idé og regi: Lloyd Newson
Regiassistent/direktør: Elizabeth Mischler
Koreografi: Lloyd Newson og utøverne
Research og utvikling/koreografiassistent: Ermira Goro, Hannes Langolf, Ira Mandela Siobhan
Design av scenografi og kostymer: Anna Fleischle
Lysdesign: BekyStoddart
Video: Tim Reid
Utøvere: Joy Constantinides, Lee Davern, Kim-Jomi Fischer, Ermira Goro, Hannes Langolf, Samir M’Kirech, Christina May, Seeta Patel, Anwar Russell, Ira Mandela Siobhan
Co-produsenter: Théâtre de la Ville og Festival d’Automne, Paris, National Theatre of Great Britain, London, Dansens Hus Stockholm og Artsadmin Associated Project.
Forestillingen er støttet av Fritt Ord.

Legg til ekstern kalender…