Biblioteklønsj: På stedet løp

Thomas Hylland Eriksen snakker om sin ferske bok På stedet løp. Konkurransens paradokser (2012), skrevet i samarbeid med Dag O. Hessen.


[Bilde]


Hvorfor kan ikke trærne i skogen nøye seg med å bli tre-fire meter høye? Hvorfor må det lanseres nye mobiltelefoner hver eneste uke? Hvorfor lyver politikerne så det renner av dem hver gang det er valgkamp (mens de stort sett holder seg i skinnet resten av tiden)?


Disse spørsmålene – og mange andre – har ett svar: tredemølleparadokset. I den biologiske evolusjonen er det nødvendig for alle individer, og alle arter, å være i konstant utvikling. Årsaken er at alle andre utvikler seg, og dermed er det viktig å forbedre sine ytelser bare for å bli stående på stedet hvil.


Hvordan påvirker så tredemølleparadokset vår natur og kultur? Er det sunt å hele tiden konkurrere for å holde tritt? I hvilken retning trekker konkurransen oss? Er fremskritt og utvikling alltid to sider av samme sak? Mange spørsmål, altså. Etter dagens Biblioteklønsj er du forhåpentligvis litt klokere.


Les mer om boka her eller her – eller sett deg på venteliste for å låne den her. Velkommen!

Legg til ekstern kalender…