Vagant 2/2012 ute 18. mai

[Bilde]

Byutvikling med bismak
Berlin i konflikt med seg selv

Sønn av en Waffen SS-frivillig
Et oppgjør med fortiden

En tid for kjøtt
Trengte vi en ny norsk Bibel?

Romantiske obduksjoner
Aleksandr Sokurov gyver løs på Faust

Den unge kvinnen og havet
Sandra Kolstads sommerplaner

I løpet av 2000-tallet har stadig flere kunstnere og studenter fra hele Europa strømmet til Tysklands hovedstad. Mange har sammenlignet situasjonen med 1920-tallets løsslupne, kontrastfylte og nyskapende Weimar-kultur. Walter Benjamin og Gottfried Benns Berlin, herjet av verdenskriger og lenge delt som følge av stormaktspolitikk, er i dag en gjenforent metropol. De åpne plassene og ned- slitte leilighetene fylles opp av en broket flokk, lokket av en by beskrevet av den sosialdemokratiske borgermesteren Klaus Wowereit som arm, aber sexy – fattig, men sexy.

Den høye arbeidsledigheten og synlige fattigdommen utgjør bakgrunnen for et gunstig prisnivå for ressurssterke kosmopolitter. i kontinentets hjerte søker de seg til den geografiske legemliggjøringen av en – enn så lenge – mindre konform livsførsel.

Men trekket av tilreisende og rekken av boliginvestorer som har meldt sin interesse for byen, skaper også konflikter og provoserer til motstand, ikke minst blant venstreradikale grupper og mindre velstående innbyggere med et sterkt tilhørighetsforhold til nabolag som med ett befinner seg i «rivende utvikling».

Hvordan endres byen av å ha blitt samtidens hovedsete for europeiske kunstnere og forfattere? Hvordan former Berlin musikken, kunsten og litteraturen som skapes der – og på hvilke måter virker den inn på dem som bosetter seg på den ene eller den andre siden av elven Spree?

Vagant nærmer seg disse spørsmålene i en fyldig temaseksjon: «Nach Berlin!».

Vagant utgis fire ganger årlig av Cappelen Damm. Hvert nummer er på 112 sider og koster 130 NOK. Bladet støttes av Bergen kommune, Norsk Kulturråd og Fritt Ord.

Ansvarlig redaktør: Audun Lindholm. Redaksjon: Bernhard Ellefsen, Anne Helene Guddal, Erlend O. Nødtvedt, Anngjerd Rustand, Bår Stenvik, Sigurd Tenningen, Maria Lyngstad Willassen. Design: Øystein Vidnes. Husillustratør: Andreas Töpfer.

Legg til ekstern kalender…