HANNU KARJALAINEN

[Bilde]
11 – 20 mai 2012

Åpning: torsdag 10 mai, 19.00

Fotogalleriet er stolte av å kunne presentere en separatutstilling med den finske billekunstneren Hannu Karjalainen. Utstillingen markerer en avslutning på Karjalainens Focus A-i-R residency i Oslo. Focus A-i-R er et residency program initiert av Forbundet Frie Fotografer, CFF – Centrum för fotografi, Stockholm og Photographic Gallery Hippolyte/Union of Artist Photographers, Helsinki i samarbeid med Fotogalleriet. Oppholdet gir kunstnere som er bosatt I Finland, Sverige eller Norge muligheten til å bo og jobbe i et av de nordiske landene i en periode på to måneder.

I løpet av oppholdet i Oslo har Karjalainen undersøkt arkitekt Sverre Fehns arkitektur og den offentlige responsen og mottakelse av hans bygninger. Karjalainens interesser sentrerer seg rundt arkitektens opprinnelige visjoner, drømmer og forestillinger for å deretter undersøke hvordan disse har påvirket menneskene som senere bebor bygningene.

Utstillingen presenterer nye verk fra Karjalainens research i Oslo, samt en av hans siste videoverk Towards An Architect (2010).
Videoen refererer til et verk av Le Corbusiers , som hadde designet et fengsel for “lykkelige fanger” på 60-tallet. Fengselet mislyktes i å imøtekomme arkitektens drømmer og visjoner og ble kjent som det mest inhumane stedet å bo. En gruppe eksfanger bestemte seg på 80-tallet for å ta hevn ved å kidnappe arkitekten og ødelegge kontoret og alt arbeidet hans. Videoen er en abstrakt gjenskapelse av denne historien: ulike farger fra Le Corbusiers Salubra malingssamling blir helt over en manns hode. Den tilsynelatende harmoniske effekten av fargene har blitt et verktøy for en voldelig handling.

Hannu Karjalainen er født i Haapavesi, Finland i 1978. Han bor og jobber i Berlin og Helsinki. Karjalainen har hatt separatutstillinger på blant annet Gallery Rotwand, Zurich (2010), Gallery Taik, Berlin (2009), Tampere Art Museum, Tampere, Finland 
(2009), Turku Art Museum, Turku, Finland
 (2008) og Gallery Hippolyte, Helsinki
 (2006). Han har deltatt i større gruppeutstillinger som blant annet Touching Dreams, The National Museum of Photography, Copenhagen (2011), Sammlung Hoffmann, Berlin (2010), Daegu Photo Biennale, Daegu, South Korea
 (2010), Helsinki 10, Rogaland Art Museum, Stavanger (2010), Antigrav, Parrotta Contemporary Art, Stuttgart
 (2010), Helsinki School, Helsinki City Art Museum, Helsinki (2010), Tracking Traces, Kiasma Contemporary Art Museum, Helsinki (2009) and The Helsinki School – Rose Boréal – Photographies de l’école d’Helsinki, Ecole des Beaux-Arts Paris, Paris (2008).

Utstillingen er støttet av Finsk-Norsk Kulturinstitutt og Studio Technika, Oslo.

Foto: Hannu Karjalainen, “Towards An Architect”, 2010

Legg til ekstern kalender…