Utstillingsåpning: Vigelands Abel

[Bilde]

Velkommen til utstillingsåpning i Vigeland-museet lørdag 19. mai kl. 14.00

”For en Skjønhed! For en Ynde i Linjerne! Hvilket Alvor og hvilken Glæde! Hvor ligetil og hvor naturlig! Hvor dybt og hvor tydelig! […] Er det muligt, at der findes en eneste Grund til, at ikke Vigelands Abel bliver reist?”
(Gunnar Heiberg i Aftenposten, 2. januar 1903)

Abelmonumentet, som ble avduket i Slottsparken i 1908, ble Gustav Vigelands (1869-1943) definitive gjennombrudd som billedhugger. I monumentet er Abel fremstilt naken, stående på to mannlige figurer (genier) som farer gjennom rommet. Det 4 meter høye monumentet ruver på en 8 meter høy granittsokkel på Abelhaugen foran Slottet.

I utstillingen presenteres Vigelands arbeid med monumentet gjennom tredimensjonale skisser i gips og leire, originale tegninger, brev og fotografier. Dette materialet gir en fascinerende innsikt i hvordan billedhuggeren arbeidet, samtidig som historien om Abelmonumentet vitner om Vigelands beundringsverdige pågangsmot, standhaftighet, og ikke minst imponerende strategiske evner.

Utstillingen Vigelands Abel markerer at det i år er 10-år siden Abelprisen for første gang ble utdelt, og er et samarbeid mellom Vigeland-museet, Det Norske Vitenskapsakademi og Abelstyret. Abelprisen, som er en internasjonal pris for fremragende vitenskapelig arbeid i matematikken, deles i år ut til den ungarske matematikeren Endre Szemerédi.

Utstillingsperiode: 19. mai – 26. august 2012

Legg til ekstern kalender…