Jonas Ib F. H. Jensen: Svart is (eller, Så vinden ikke blåser det hele bort) ((Støv, jævla støv))

[Bilde]

Damsgårdsveien 35
Åpning fredag kl 20:00
Åpent lørdag+søndag 14-18

Svart is (eller, Så vinden ikke blåser det hele bort) ((Støv, jævla støv))

Som de fleste andre kunstnere, lager Jonas Ib F. H. Jensen ting av andre ting, id est allerede eksisterende materialer og objekter med iboende egenskaper, som man gjerne sier. Videre sier man gjerne at dette handler om kunstnerens interesse for disse allerede eksisterende materialenes potensiale, og deres tidligere nevnte iboende egenskaper.

Kunstneren forholder seg til disse materialene med iboende egenskaper, i første omgang i en såkalt utvelgelsesprosess hvor materialet velges av kunstneren. Videre sier man gjerne at verket oppstår gjennom en egenartet materialbruk og teknikk, som er spesiell for kunstneren og de matereialer med iboende egenskaper som han tidligere har valgt ut i en utvelgesprosess.

Disse materialene kan være så mangt. Noen ganger er de objekter som har hatt en annen eksistensberettigelse eller hensikt ved sin tilblivelse. Andre ganger er det materialer som er ment brukt til slike ting som Jonas Ib F. H. Jensen, og andre kunstnere, kan finne på å bruke dem til. Slik er det. Denne omgangen med materialene tar, for Jonas Ib F. H. Jensen, og mange andre kunstnere, form av en slags lek med materialene hvor det blir formet noe som står i samsvar til den enkelte kunstners sinnelag, intelligens og motivasjon. Noe lages. Denne leken er gjerne, ja, den er jo leken da, gjerne, og spontan, sier man gjerne.

Når det gjelder Jonas Ib F. H. Jensen, så jobber han gjerne med skulpturelle installasjoner, slik noen gjerne ville ha formulert det hvis noen skulle formulere det. Ofte er det snakk om objekter som slår seg av og på, som snurrer, ruller eller på andre måter er aktive. Det synes å være et poeng for Jonas Ib F. H. Jensen, dette med aktive objekter — altså dynamiske objekter — i motsetning til exempli gratia statiske objekter. Hvis man hadde spurt Jonas Ib F. H. Jensen om hvorfor og/eller hvordan det er blitt slik, ville han nok sagt at det har med disharmoni og avvik å gjøre. Dessuten ville han kan hende si at alt annet er i bevegelse, og at det derfor synes naturlig at også kunstobjektet er i bevegelse. Han om det.

Uansett: I likhet med mange andre kunstnere, synes nok Jonas Ib F. H. Jensen at det tidvis føles både bra og riktig å lage ting. At man kan klare å si et eller annet lizzm-viktig med det man lager. At man for eksempel kan forsøke å formulere noe om verdens grunleggende ustadighet og disharmoni. Noe om vindens flukt og flyktighet. Om hva vinden bringer, hva vinden legger igjen og om hva vinden tar med seg igjen.

Eller man kan forsøke å si noe om noe helt annet, hvis man gidder.

Legg til ekstern kalender…