Mona Sjo Leirkjær viser sitt masterprosjekt hos Galleri BOA

Kunstakademiets Masterutstilling har i år fått tittelen
20 MA Exhibitions. Den er spredd rundt i byen på ulike steder som 20 individuelle utstillinger. I denne sammenhengen har Galleri BOA gleden av å presentere Mona Sjo Leirkjær sitt prosjekt i Festsalen.

Leirkjær er født i 1983 i Stavanger. Hun har gjennom sin bachelor- og mastergrad jobbet med tegning som uttrykk. Motivene er gjerne hentet fra fotografier som stammer fra ulike familiealbum kunstneren har funnet eller fått. Disse frossede øyeblikkene gir oss som betraktere et innblikk i private situasjoner, men peker også mot noe allmenngyldig og gjenkjennelig. De er stillestående øyeblikk fra noens liv, faktiske begivenheter fra en spesifikk sammenheng, men samtidig pekende mot et vidt spekter av mulige narrativer. Hvem er så dette mennesket? Hva tenker han på? Og hvorfor sitter det en ulv ved siden av sengen? Det er ikke godt å vite hvordan det egentlig var, den gangen i virkeligheten, men det spiller heller ikke så stor rolle.
Leirkjærs tegninger setter fantasien i sving, og tankende man måtte få, historiene man lager seg, kan gå i alle retninger. Men noen føringer er der, det skal også sies.

Tegningene er store og nitidig utført. Bak hver av dem ligger måneders arbeide med blyanten, og blant tusenvis av potensielle fotografier har valget av hvert enkelt bilde vært en sentral del av prosessen. Leirkjær søker å formidle en ambivalent stemning, som kan være kjent og ukjent på samme tid, og hvor både humor og alvor er tilstede.
I denne sammenhengen er karakterenes blikk et sentralt omdreiningspunkt, noen ganger trist, noen ganger intenst, noen ganger lukket i søvn. Leirkjærs tegninger kan sies å kretse rundt situasjoner med en usikkerhet knyttet til hva man egentlig ser og føler, enten det er hjemmets trygghet spilt opp mot ensomhet, eller søvnens velbehag spilt opp mot en skjør og ubeskyttet tilstand. Også var det denne ulven ved siden av sengen da, den leser da vitterlig et eventyr.

Legg til ekstern kalender…