NÆRMØTE Dr. André Eiermann m/Knut Ove Arntzen (prof. Universitetet i Bergen) | Oktoberdans 2012

[Bilde]

Dr. Andrè Eiermanns utgivelse «Postspektakuläres Theater – Die Alterität der Aufführung und die Entgrenzung der Künste» (2009) har på få år rukket å bli selvskreven teori om man arbeider i det scenekunstvitenskapelige feltet. Den har blitt utpekt som arvtakeren til Hans-Thies Lehmanns «Postdramatisches Theater» (1999), og viser til tendenser i det siste tiårets scenekunst – der forgjengeren deskriptivt definerer stilskiftet teater og annen performativ scenekunst har tatt siden den dramatiske tekstens fall på 1960-tallet.

«Postspektakuläres Theater» tar i stor grad for seg spørsmålet om alteritet, det andre. Boken går med andre ord inn i former for samtidig scenekunst som tar hensyn til en tredjepart i visningskonteksten; et tredje sjikt i tillegg til den teatrale kontrakten mellom aktør og tilskuer. Dr. Eiermann viser til allmenne kunsthistoriske problemstillinger og filosofisk estetikk gjennom analyser av en rekke arbeider – deriblant av Mette Ingvartsen, Heiner Goebbels og Rabih Mroué, og tilbyr via disse en rekke nye verktøy for beskrivelse av persepsjon av samtidig scenekunst.

André Eiermann arbeider som forsker ved Goethe-Universität Frankfurt/Main (Institutt for teater, film og mediestudier) og er tidligere postdoktorand ved Justus-Liebig-Universität Gießen. Han er også en del av kunstnerduoen parabiont, som arbeider i skjæringsfeltet mellom performance, installasjon, musikk og design. Duoen hadde sine første visninger av arbeidene NO og MORE på BIT Teatergarasjens Prøverommet i 2001, da Eiermann var Erasmusstudent ved teatervitenskap på UiB.

Samtalen arrangeres i samarbeid med Universitetet i Bergen og Danseinformasjonen, og ledes av prof. Knut Ove Arntzen og Tormod Carlsen fra registudiet ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Teaterviter og kritiker Ine Therese Berg vil holde en innledning før nærmøtet, basert på arrangementet “Postspectacle” (Dramatikkens Hus 5.-8.september). Ine Therese Berg arbeider til daglig som faglig rådgiver ved Danseinformasjonen.

Arrangementet finner sted på Sydneshaugen skole, auditorium Q (321).

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…