Materiality matters – context and content of the tangible

Det er i dag et sterkere fokus på materialitet i et bredt visuelt kunstfelt. Fagseminaret tar for seg hvordan dette påvirker vår forståelse og kunnskap om de tradisjonelle kunsthåndverksfagene?

Mer informasjon og påmelding her: tiny.cc/l4t1mw

Bidragsytere:
Paula Crabtree, rektor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB)
Per Gunnar Eeg-Tverbakk, daglig leder ved Kunsthall Oslo
Jessica Hemmings, skribent
Neil Forrest, kunstner og professor ved Kunsthøgskolen i Oslo og NSCAD University (Canada)
Zandra Ahl, kunsthåndverker og professor ved Konstfack (Sverige)
Jelena Rundqvist (Sverige), kurator
Ordstyrer: Line Halvorsen, kurator og skribent

For kunsthåndverket er begreper som materialitet og taktilitet sentrale. I Norge har man den siste tiden sett diskusjoner omkring dette, for eksempel ved at billedkunstfeltet «omfavner» begrepene materialitet og taktilitet.

Man kan si at håndverkskunnskapen og nærheten til materialene er en tendens i samtidskunsten. Er det den samme kvaliteten vi snakker om i de to ulike tradisjonene: Kunsthåndverkerens lojalitet og tillit til sitt materiale, og billedkunstnerens bruk og lån av andres medier (film, keramikk, teater, tekst …)?

I Kunsthåndverk 2012-katalogen har vi invitert Line Halvorsen, som er ordstyrer på seminaret, til å gjøre seg noen refleksjoner rundt eksemplene nevnt ovenfor. Halvorsen er skribent og kurator, og jobber tett med studenter på Kunsthøgskolen i Oslo. I katalogteksten reflekterer hun over hvordan ulike tradisjoner tilsynelatende møtes i «materialtendensen».

Årets seminar har tittelen Materiality matters – context and content of the tangible. Vi har invitert foredragsholdere til å diskutere ulike innfallsvinkler til nevnte tematikk. Gjennom å se nærmere på utdanningsinstitusjonen og kunstnerisk og kuratorisk praksis, ønsker vi å diskutere disse som strategier/rammer for å forstå materialitet som kunstnerisk kvalitet.

«Kunsthåndverk 2012» er en anledning for nasjonalt og internasjonalt fagmiljø til å møtes. Utstillingens åpne form gir ikke store muligheter for et kuratorisk/tematisk grep, men gjennom et omfattende formidlingsprogram med seminarer, kunstnermøter og debatter knytter vi utstillingen til aktuelle utviklinger i kunsthåndverket.

Seminaret er et samarbeid mellom Norske Kunsthåndverkere og Nasjonalmuseet.

Legg til ekstern kalender…