Kampen mot Putin: Menneskerettighetssituasjonen i Russland, Amnesty International

Amnesty International ønsker å sette lys på menneskerettighetenes kritiske situasjonen i Russland og inviterer til informasjonskveld om ytringsfrihetens modige forkjempere.

Justismord. Forfølgelser og kidnappinger. Blodig politivold. Mediesensur.
Tre unge jenter blir dømt til 2 års fengsel i straffeleir for å fremføre en sang.
En journalist og assistent til opposisjonspolitiker blir kidnappet og angivelig utsatt for tortur.

I desember 2011, etter omstridte valgresultater i parlamentet, så Russland de største og mest utbredte anti-regjeringsdemonstrasjonene landet hadde sett de siste 20 årene. Arrestasjoner av hundrevis av fredelige demonstranter fulgte, men det så bare ut til å styrke opposisjonen ytterligere. Demonstrantene i hovedstadens gater gikk raskt fra å være sinte bymennesker til rasende innbyggere. Myndighetene strammet inn grepet ved å ytterligere øke mediesensuren, styrke forfølgelsen av aktivister og menneskerettighetsforkjempere, og hyppigere isette tiltak som krenker forsamlingsfriheten i forbindelse med politiske, miljømessige, sosiale og andre protester. Opposisjonen reagerte: Fra morsomme plakater og glade ansikter, er det nå kritiske og selvsikre samfunnsborgere som står i Moskvas gater, og som ikke fordufter når politiet kommer. Selv middelklassen som lenge har vært grunnlaget til Vladimir Putins støtte, er ikke lenger villige til å bytte frihet ut mot velstand.

De kontroversielle sakene rundt fengslingen av Pussy Riot og kidnappingen av journalisten Leonid Razvozshaev, samt mangelen på gjennomsiktighet i forhold til myndighetenes handlinger ovenfor sin egen befolkning, har ført til å oppildne den russiske opposisjonsbevegelsen som kjemper for ytringsfrihet og beskyttelse av andre grunnleggende menneskerettigheter. Men hvem er egentlig disse menneskene som risikerer livet sitt for å kjempe for retten til å uttale seg? Og hva er fremtidsutsiktene for menneskerettighetssituasjonen i Russland? Hvordan svarer de autoritære myndighetene på protestene til den voksende opposisjonen? Er Russland på veien til Vesten eller er det back to the USSR?

Møt opp i Amnesty sine lokaler i Grensen 3 onsdag 21. november kl 18:00 for en lærerik informasjonskveld med vårt spennende panel bestående av Bjørn Engesland, Generalsekretær i Helsingforskomitéen, Ane Tusvik Bonde, Human Rights House, samt Vagif Abilov, russisk opposisjonsblogger. Innledning vil bli holdt av Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs.

Russisk mat og te blir servert.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…