Tonje Ramstad og Tone Kristin Bjordam åpner utstillinger hos BOA

BOA har med dette gleden av å invitere til to nye utstillinger.

Tonje Ramstad
Assemblage

Tone Kristin Bjordam
Critical Transitions

29. november – 23. desember
Tir – søn 12 – 16

BOA
Rådhusgata 19, Oslo
www.boakunst.com

Tonje Ramstad – Assemblage

Tonje Ramstads skulpturelle collager settes sammen av rester av byggevarer, brukt emballasje, gamle materialer og gjenstander samlet over tid. I arbeidet fratas de simple materialene sin vante funksjon og gjenoppstår som abstrakte byggeklosser med formale og uttrykksmessige muligheter.

Forholdet mellom stillstand og bevegelse står sentralt. Det allerede eksisterende møter sirkulasjon og forandring. Gjennom håndfast virkelighet konfronteres man med tiden. Det klare nærværende øyeblikk og en skjør midlertidig tilstedeværelse i konstant forvandling.

Konkret og tematisk settes fokus på det nære. De lette konstruksjonene blir uttrykk for et ønske om å manifistere menneskelig opplevelse i fysisk virkelighet.
Motivene er enkle, metoden reduktiv. Det trekkes fra fremfor å legges til, og de bærende elementene er gjerne styrende for form og innhold. Men en kontinuerlig søken etter struktur og formal logikk, blir stadig avbrutt av irrasjonelle innfall og uventede møter som oppstår i arbeidsprosessen og insisterer på å få bli og bli tatt stilling til.

Rom og mellomrom spiller en aktiv rolle i arbeidene. Ofte er det i luften rundt og mellom materialene det psykologiske innholdet avsløres. I utstillingen blir også plasseringen, forholdet mellom arbeidene og dialogen med lokalet viktige når det gjelder å synliggjøre ideer og vise sammenhenger.

Tone Kristin Bjordam – Critical Transitions

Tone Kristin Bjordam viser filmen Critical Transitions. Den ble vist for første gang på ESA Conference 2012 (Ecological Society of America) i Portland, Oregon og har ikke tidligere blitt vist i Norge. Bakgrunnen for filmen er ulike teorier knyttet til det mange forskere omtaler som kritiske overganger og som definerer hvordan forskjellige komplekse systemer (eksempelvis økosystemer) kan nå et slags vippepunkt hvor det vil være mulig å observere et distinkt skille i systemets dynamikk.

Bjordams kunst har alltid hatt en forankring i naturen og uttrykker en vedvarende kjærlighet til denne. Critical Transitions oppleves både som organisk og malerisk. Den kan sies å være en visualisering av naturvitenskap, men minner også om bevegelige malerier som balanserer mellom modernistisk abstraksjon og landskap. Filmen består av tre deler som hver for seg viser et system som bygges opp, når et vippepunkt, for så å stabilisere seg i et nytt system. Den er en visuelt slående og poetisk reise inn i en filmatisk verden som både er meditativ og tidvis svært dramatisk. Kombinasjonene av ulike stilarter er framtredende.

Critical Transitions er laget i samarbeid med den nederlandske økologen, forskeren og musikeren Marten Scheffer og prosjektet er grunnleggende inspirert av samtaler mellom Bjordam og Scheffer, som er en autoritet når det gjelder forskning på kritiske overganger innenfor økologiske systemer. Scheffer har også laget musikken til filmen. Bjordam står for alt det visuelle i prosjektet og Critical Transitions kan minne om enkelte av hennes tidligere produksjoner, men de abstrakte landskapene hun maler opp blir stadig mer mangfoldige og teorien bak mer sammensatt.

Det finnes mange eksempler på komplekse systemer hvor kritiske overganger kan gjøre seg gjeldende, både innenfor menneskeskapte systemer som økonomi og finans, så vel som større og mindre økologiske systemer. Følgelig brukes begrepet av forskere innenfor mange ulike fagfelt, og gjennomgående kan man si at forskningen har en målsetning om å forstå hvorfor og hvordan slike kritiske overganger finner sted, for på den måten å kunne forutse og forberede seg på både positive og negative scenarioer

Også kunsten kan i høyeste grad defineres som et komplekst og dynamisk system i stadig forandring. Kunsthistorien presenteres ofte som forskjellige perioder hvor ulike ismer har avløst hverandre gjennom
kritiske overganger. Disse skiftene i systemets rådende ideer og uttrykk har gjerne blitt sett på som positive, fordi de viser kunstens evne til å utfordre seg selv. Bjordam søker kanskje ikke å redefinere kunstbegrepet, men hun representerer en dreining mot en mer sosialt og økologisk
engasjert kunst som vil få en stadig viktigere rolle i fremtiden.

Spørsmål og henvendelser kan rettes til Hans E. Thorsen
E-post: [email protected]
Mobil: 90 99 42 05

For mer informasjon om kunstnerne:
tonjeramstad.blogspot.no
www.tonebjordam.com

Legg til ekstern kalender…