Arkitekturteoretisk Lesesirkel

[Bilde]
Foto: Marius Arnesen

Den 29e Januar starter et nytt fagforum for arkitekter i Bergen. Første lesesirkelen er i samarbeid med B-Open.

Lesesirkelen er åpen for alle deltakere uansett forkunnskap og faglig bakgrunn.

En av deltakerne velger en ny tekst, film eller forelesing var måned og møtes siste uken i måneden for å diskutere denne. Det er åpent for hvem som helst å foreslå tema for lesesirkelen.

Lesesirkelen tar før seg mange ulike typer tekster og media men tekstene skal ha en forbindelse til arkitektur. Med arkitektur mener vi et utvidet syn på hva arkitektur kan vare. Det trenger ikke vare en tekst om et bygg eller arkitekt eller stil uten teksten kan like gjerne vare en beskrivelse av komplekse systemer, historie eller filosofi relatert til rom.

For å delta på et møte er alt du trenger gjøre er å lese månedens tekst.

Første møtet er et samarbeid med B-open sin lesesirkel og det er Anders Rubing medlem av Teori og praksis som presenterer teksten.

Teksten til første møtet heter Abject Matter: The Barricade and the Tunnel av Léopold Lambert.
Utenom å ha blitt publisert i tilskriften Log sitt nummer LOG 25 Reclaim Resi[lience]stance er den publisert på hans blogg her: http://thefunambulist.net/2012/09/24/history-abject-matter-the-barricade-and-the-tunnel-for-log-25/

I teksten spør Lambert om arkitektur kan yte motstand. Han undersøker både nåtida og historiske motstandsbevegelser og deres relasjon til materie. Referansene hans strekker seg fra filosofer til premodernistiske militerstrateger. Uten å bortse fra kroppen i protesten ses motstandens arkitektoniske tilblivelse gjennom to måter å forflytte materie. Det ene er å grave og det andre å samle. Lambert setter disse måter å organisere materie opp mot hverandre i forhold til protester og kontroll av protestanter i byer. Arkitekturen som kommer ut av det kan kanskje ses som en mer dynamisk prosess en det vi i dag definerer som arkitektur.

Teori og Praksis vill gjerne høre alle ideer, forslag og ris eller ros til lesesirkelen. Disse sendes med fordel til
[email protected]

Vennligst meld dere på innen 25/1 til Teori og praksis på mail
[email protected]

Léopold Lambert er en fransk arkitekt basert i New York og redaktør og skribent i bloggen The Funambulist. Han har publisert boken Weaponized Architecture: The Impossibility of Innocence 2012.

Anders Rubing er arkitekt og medlem av Teori og praksis. Han har stilt ut i Bergen de siste årene med prosjekt som omhandler arkitektur og konflikt. Rubing arbeider hos Asplan Viak.

Legg til ekstern kalender…