Den lille svarte fisken

Te-Nord presenterer “Den lille svarte fisken” av Samad Behrangi
[Bilde]
Om stykket
På tross av advarsler fra faren og de andre fiskene, må den lille svarte fisken dra avsted for å finne ut hvordan det er andre steder. Hun legger ut på en farefull ferd som krever mot og dristighet, og hun møter mange fremmede, både venner og fiender.

«Jeg vil vite hva som foregår andre steder enn her,» sier den lille svarte fisken til pappaen sin. Men pappa ber henne slutte å tøyse og våse, for «verden er her hvor vi er, og det er dette som er livet». Her går alt på rutine, og nåde den som stiller spørsmål. Det er nettopp det den lille svarte fisken gjør. Som en annen Sokrates utfordrer hun de ellers så sedate fiskene så sterkt at de blir en truende mobb.

Fiskens vandring mot havet, og alle eventyrene hun gjennomlever underveis, er ingen egotripp. Det er en erkjennelsesreise som gir kunnskap og styrke til å frigjøre andre. Det er Behrangis budskap til barna, og han uttaler det i klartekst i et etterord til boka si. Forfatteren har villet vekke håpet hos verdens barn om ikke å la seg underkue, men kjempe mot urettferdighet og nød.

Bak historien om det individuelle opprøret ligger et politisk budskap om betydningen av personlig mot for å skape forandring. Samad Behrangi har skapt en veslevoksen og revolusjonær figur som tar oppgjøret med det stillestående livet i bekken.

Samad Behrangi (1939-1967) fra Iran var opposisjonell lærer og skribent i hjemlandet. Boka om den den lille svarte fisken ble bannlyst inntil revolusjonen i 1978.

Medvirkende:
Eva Yasmin Erlendsdottir, Ingeborg Rongevær Holmin, Elisabeth Mona, Emilie Seines, Christian Holdøen, Erik Bolstad, Malene Emilie Augland, Nadiya Konovalova, Erling Smemo, Ida Marie Holmin, Torill Giskegjerde, Sølvi Nykland og Håkon Karlstad.
Musikere Jan Hellerud, Niels Åge Nielsen og Kjell Austin

Regi:
Mehrdad Khameneh. Mehrdad kommer sjølv fra Iran, og har vært bosatt i Norge i 10 år.

Legg til ekstern kalender…