Metropolis

[Bilde]


Fritz Langs Metropolis er en av filmhistoriens mest betydningsfulle filmer. Filmen vises i forbindelse med Nanna Mellands kunstutstilling Sverm og temaet massen og individet.

Handlingen i Metropolis finner sted i den futuristiske byen med samme navn. Byen er bygget opp som en scene hentet fra Dantes «Den guddommelige komedie». Øverst, over selve bykjernens gateplan, finner vi herskerklassens paradis. Under jorden bor den utbyttede arbeiderklassen som betjener industriherrenes fabrikker. I en evig kamp med overdimensjonerte maskiner reduseres arbeiderne til tannhjul i Metropolis’ mega-maskineri (kilde: Bergen Filmklubb).

Sverm av Nanna Melland er utstilt i Deichmanske hovedbibliotek i perioden 17. januar til 1. mars. Installasjonen består av utallige flate og små metallfly. Verket tematiserer den komplekse globale sammenhengen dagens mennesker lever i, som en sverm blant mange svermer, hvor alle kjemper for å overleve. Flyene kan erverves mot et bidrag som legges i kassen foran installasjonen. Slik blir publikum en del av installasjonen.


[Bilde]

Legg til ekstern kalender…