Olympia


[Bilde]

Lørdag 2. februar vises Olympia (Tyskland, 1938) av Leni Riefenstahl i Kinoteket i forbindelse med Nanna Mellands kunstutstilling Sverm og temaet massen og individet.

Olympia er en tysk film fra 1938 av Leni Riefenstahl. Filmen dokumenterer de olympiske leker i Berlin i 1936 og består av to deler: «folkenes fest» og «skjønnhetens fest». Det er den første dokumentarfilmen om de olympiske leker som er laget noen gang. Mange av de filmteknikkene som senere ble standard i filming av sport ble utviklet av Riefenstahl i denne filmen. Filmen betraktes som et estetisk mesterverk, og ble også forbilde for senere filming av de olympiske leker. Den olympiske ild ble innført av Riefenstahl som estetisk element i forbindelse med Berlin-lekene. TIME Magazine har beskrevet filmen som en av de hundre beste filmer de siste åtti årene.

Sverm er en installasjon bestående av utallige flate og små metallfly. Verket tematiserer den
komplekse globale sammenhengen dagens mennesker lever i, som en sverm blant mange svermer, hvor alle kjemper for å overleve. Publikum har mulighet til å erverve seg fly direkte fra installasjonen ved å gi et bidrag, og deretter bære flyet. Slik blir de en del av installasjonen.


[Bilde]

Legg til ekstern kalender…