ON RETURN TO SCALE

av Erik Dæhlin (komposisjon, idé, scenografi og regi)
med Yumi Murakami (fløyter) og Kristine Tjøgersen (klarinett)
og scengrafi av Gunhild Mathea Olaussen.

Opplev nyskreven musikk basert på kosmisk støy og forhold rundt det hørbare/fattbare – uhørte/uforståelige, og størrelsesforhold som påvirker dette. Verket som er et bestillingverk til Ilios festival for ny musikk i Harstad februar 2013, oppføres for første gang i Trondheim.

Musikerne Yumi Murakami og Kristine Tjøgersen tilhører den nye generasjonen ny musikkutøvere i hovedstaden. I samarbeid med komponisten Erik Dæhlin har de for ILIOS-festivalen laget en scenisk konsert basert på kosmisk støy fra verdensrommet. Verdensrommet er fullt av ulike hendelser som danner utgangspunktet for et musikalsk materiale som Dæhlin og musikerne fremkaller ved hjelp av bassklarinett og dype fløyter, høyttalerlyd og elektronikk. Forestillingen vil være i grenseland mellom den uhørbare og den hørte lyden – det fattbare og uforståelige.

Kosmisk støy er kort fortalt elektromagnetisk stråling målt her på jorden eller ute i rommet. Målingene av elektromagnetisk stråling har vært brukt i en årrekke for å skaffe informasjon om verdensrommet; hvilke grunnstoffer stjernene er satt sammen av, planetenes omdreiningshastighet, teorier rundt big-bang osv. Akkurat som mye stråling ikke er synlig for det menneskelig øye, er en del lyd ikke hørbar. Dette dreier seg om svært lavfrekvent lyd (fra 20 Hz og nedover), som kan forplante seg i rommet, eller hypersonisk lyd som trenger materie å forplante seg i.

Tematisk er sammenhengen mellom kosmisk støy og musikk interessant. På samme måte som det kan være vanskelig å fatte de faktiske forholdene ved verdensrommet, kan begrepet musikk også være vanskelig å begripe. Begge fenomenene har abstrakte dimensjoner og kvaliteter. Lyd er i seg selv et usynlig fenomen – lydbølger som forplanter seg i materie, og vil som musikk alltid bevare sin egen “reservasjon, sin mystikk eller sin alluderende taushet” (Edward Said). Nettopp derfor er musikk et ideelt medium å belyse denne tematikken med.

Konsertarrangør: Ny Musikk Trondheim og NTNU Vitenskapsmuseet

Legg til ekstern kalender…