"European Attraction Limited" - Internasjonal konferanse

[Bilde] URO/KORO presenterer den internasjonale konferansen “European Attraction Limited” av kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Fadlabi 14.-15. februar 2013 kl 09.30-16.00 begge dager.

Konferansen er en del av kunstprosjektet med samme navn. Prosjektet vakte stor oppmerksomhet når det ble lansert i 2011. Kunstnerne presenterte planer om å gjenskape en kongolesisk landsby i Frognerparken i 2014, eksakt hundre år etter at åtti kongolesere ble stilt ut på samme sted under verdensutstillingen og grunnlovsfeiringen i 1914. Utstillingen og presentasjonen av Norge ble i landets aviser beskrevet som vellykket og underholdende. Kongolandsbyen ble besøkt av 1,4 millioner mennesker på en tid da Norges totale befolkning var på 2 millioner.

Hvordan kunne denne hendelsen forsvinne fra den kollektive hukommelsen? Er det nok å snakke om fortiden, eller må vi gjenoppleve den for virkelig å forstå den , spør kunstnerne.

[Bilde]
På konferansens program finner vi flere anerkjente internasjonale og norske deltakere som i to dager vil presentere og diskutere komplekse og aktuelle problemstillinger som stilles i relasjon til prosjektet. På konferansens program finner vi den svenske akademikeren Tobias Hübinette, som til Strindberg-året i fjor, eksponerte forfatterens rasistiske tankegods. Hübinette er kjent for tidligere å ha publisert navnet på 28 000 svensker som før og under andre verdenskrig støttet Nasjonalsosialistene. Han har viet sin senere forskning til temaer rundt adopsjon fra andre verdensdeler og skal på denne konferansen snakke om hvorfor og hvordan han mener rasistiske stereotyper er utbredt i Norden i dag.

Den danske akademikeren Rikke Andreassen har studert utstillinger av mennesker lik den i Frognerparken, som foregikk i Zoologisk have og på Tivoli i København, mens antropologen Bambi Ceuppens forskningsfelt er kongolesisk diaspora i Belgia og nåtidens populærkultur i Kongo.

Professor i kunsthistorie ved Cornell University i USA, Salah Hassan, kommer til Oslo i forbindelse med konferansen. Han har tidligere kuratert en rekke utstillinger med kunstnere fra ulike afrikanske land, blant annet under biennalen i Venezia, og var en av rådgiverne til dOCUMENTA (13). Han skal snakke om representasjon av «det afrikanske».

Fra Norge kommer Will Bradley fra Kunsthall Oslo, Nina Witoszek fra Universitetet i Oslo, kurator Geir Haraldseth og statsstipendiat Walid Al-Kubaisi.

Legg til ekstern kalender…