"There is something traditional about you, too" av Pål Gusdal Jomås og "Holocene" av Vemund Thoe

[Bilde]

Fredag 8. mars kl 20.00:
Velkommen til åpningen av Tromsø Kunstforenings to nye utstillinger:
Holocene av Vemund Thoe og There is something traditional about you, too av Pål Gusdal Jomås

-

Holocene av Vemund Thoe

I en helt ny serie malerier tar Vemund Thoe utgangspunkt i den kontrollerte nedrivingen av det store boligkomplekset Pruitt-Igoe i St. Louis, USA. Den britiske arkitekturhistorikeren Charles Jencks uttalte at demoliseringen av Pruitt-Igoe i 1972 markerte tidspunktet da modernistisk arkitektur avgikk ved døden. Det innebar slutten på modernismens ideer om boligbebyggelse og planlegging av store bomiljøer.

Over dette motivet har Thoe laget en serie store, ekspressive akrylmalerier i en fargeskala redusert mot sort-hvitt. De abstraherer motivet i ulik grad, og framstår samlet som en filmatisk frise, eller en studie i grader av abstraksjon. Thoe er en av flere yngre kunstnere i dag som utforsker uttrykk fra modernismens repertoar, i dette tilfellet det abstrakt-ekspressive maleriet. Hans maleriske teft og motivet åpner imidlertid her opp for å tenke omkring abstraksjon i en videre sammenheng enn den rent maleriske.

Tittelen på utstillingen, Holocene, viser til den geologiske perioden som strekker seg fra slutten av siste istid for ca. 12 000 år tilbake, og frem til i dag. Denne perioden i jordens historie har vært en gunstig tid, og har lagt grunnlaget for menneskets utvikling. Det har vært en tid mennesket har kunnet sette spor etter seg. Thoe selv er opptatt av abstraksjon som uttrykk for menneskelig eksistens.

Vemund Thoe er fra Lofoten, og er utdannet fra kunstakademiene i Trondheim og Oslo, og er Master fra Central St. Martins College of Art and Design, London (2006) og han har PhD-studier fra Goldsmiths College i London (2007).

Utstillingen er støttet av: Norske Kunstforeninger

-

There is something traditional about you, too av Pål Gusdal Jomås

Pål Gusdal Jomås viser en serie med 13 fotografier og 11 tegninger, som alle henter motiv fra Vancouver i Canada, der han selv har bodd i lengre tid. Han betrakter byen med et blikk for de ulike lagene av historie som feller seg ned som fysiske avleiringer, spor og tegn i byrommet. Han er opptatt av den konstant pågående kommunikasjonen, der ulike budskap sloss om oppmerksomheten og en tom vegg blir som et blankt ark som bare venter på å bli brukt.

Steder som for mange ville fortone seg som uvesentlige og tause blir i Jomås fotografier til vitnesbyrd om noe som har skjedd, de blir til deler av en fortelling eller ekkoet av stemmer fra nær historie. Fotografiene er åpne for betrakterens tolkninger, men ikke upresise og uten hint eller ledetråder. I tegningene henter han ut skriftlig kommunikasjon fra byens rom, alt fra varselskilt med utvetydig budskap, oppslag med klare oppfordringer, til forseggjorte og vakkert utformete plakater.

Hver for seg kan motivene ses som fragmenter, men samlet sett utgjør de en skildring av den mangefasetterte og multikulturelle byen Vancouver. Og Jomås’ blikk på byen får ham til å framstå som bakgatenes og subkulturenes flanør.

Pål Gusdal Jomås er født i 1979 i Skien og har sin Master of Fine Arts fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2006. Han er en billedkunstner som jobber historisk og samfunnsrelatert, med utgangspunkt i foto. Jomås har stilt ut i Russland, Canada, USA og Nederland, i tillegg til forskjellige visningssteder i Norge.

Utstillingen er støttet av: Trondheim Kommune, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Norske Kunstforeninger, Norsk Kulturråd og Norske Fagfotografers Fond

UTSTILLINGSPERIODE: 9. mars til 28. april 2013

Legg til ekstern kalender…