POWER TO CHANGE! Strategies in Feminist and Human Rights Activism

POWER TO CHANGE! Strategies in Feminist and Human Rights Activism

Tirsdag 9. april kl 10 – 16
Sted: Bergen Offentlige Bibliotek

Program
10:00 Helga Nyman, Art and Feminist Activism. Transforming power structures?
11:00 Joanna Rytel – billedkunstner, presentasjon av egne arbeider
11:45 Arne Skaug Olsen – presentasjon av Contained Environment og Sex Workers Manifesto. – prosjektet tar opp sexarbeideres arbeidsvilkår og fremsetter en modell for å bedre disse.
12:30 lunsj
13:15 Afrah Nasser, “Resistance to Women’s Political Participation is Futile”
14:00 Steven Dixon, "Rape Culture, Activism and Intellectual Intimidation”
15:00 Dialog og diskusjon

19:00 Filmen Gulabi Gang vises på Bergen Kino (KP4)
Vanlig billettpris

Helga Nyman (f.1983) er kunsthistoriker med faglige interesser innen arkitektur, samtidskunst og feministisk teori. Hin har studert ved Linköpings universitet og Universitetet i Bergen, og har en mastergrad i kunsthistorie, med spesialisering i samtidskunst – om arkiv, historiefortelling og erindring i kunsten. Helga Nyman arbeider som formidlingskonsulent ved Stavanger kunstmuseum.

Joanna Rytel (f.1974) er billedkunstner. Hin arbeider med performance, video, fotografi og tekst. Arbeidene er uttalt feministiske og omhandler blant annet sex, rasisme, abort og barnløshet. Joanna Rytel har en MA i kunst fra Konstfack i Stockholm 2004. Hin har stilt ut nasjonalt og internasjonalt. Bor og arbeider i Stockholm.

Arne Skaug Olsen (f.1974) er billedkunstner, kurator, skribent og forlegger, bosatt i Bergen. Hin skriver for kunstkritikk.no, Camera Austria og Billedkunst og er redaktør i forlaget Ctrl+Z Publishing. Arne Skaug Olsen har også undervist regelmessig ved Kunst- og designshøgskolen i Bergen, Kunsthøgskolen i Oslo, Kunstakademiet i Tromsø og Nordland kunst- og filmfagskole.

Afrah Nasser (f.1985) er blogger, journalist og forfatter som rapporterer om kvinners rettigheter, demokrati og politikk i Yemen. Nasser har gjennom sin offentlige kritikk av president Saleh blitt møtt med motstand og trusler. Hin bor nå i selvvalgt eksil i Sverige. Afrah Nassers blogg ble nylig anbefalt av CNN som en av de 10 viktigste bloggene fra Midt-Østen.

Dr. Steven Dixon (f.1954), bor og jobber i Stockholm. Er førsteamanuensis i teori ved avdeling for Kunst på KHiB. Innehar en PHD i filosofi og er virksom som forfatter og kunstner. Steven Dixon interesserer seg for ideologi i forhold til kunstproduksjon, kjønnsproblematikk, feminisme og nye media.

Gulabi Gang
Kvinnene i Uttar Pradesh i India lengter etter rettferdighet og respekt. Hverdagen preges av trusler og vold. Drap forekommer jevnlig, og mennene som utfører udådene kommer unna med det igjen og igjen. Kvinnene ønsker forandring, men hver for seg har de ingen sjanse i det mannsdominerte samfunnet. Likevel finnes det håp: Den karismatiske Sampat Pal har dannet Gulabi Gang (Den rosa gjengen), og uniformert i rosa sarier og utstyrt med matchende stokker hamler Gulabi Gang opp med voldelige ektemenn og korrupte politimenn, politikere og dommere. Gulabi Gang slåss for sine medsøstre. Den norske dokumentarfilmen Gulabi Gang er en moderne, feministisk David mot Goliat-historie. Det som startet med organiseringen av en håndfull sinte kvinner har vokst til en bevegelse på mer enn 150.000 rosakledte som kjemper kvinnenes kamp.

100år! går inn for å feire Stemmerettsjubileet 2013 og består av Maya Økland og Hilde Jørgensen, kunstnere og innehavere av KNIPSU, Malin Barth kunsthistoriker, kurator og direktør for Galleri 3,14, Helga Nyman kunsthistoriker og formidler og Heidi Nikolaisen kunstner og høgskolelektor i fotografi ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

www.hundreaar.no

100år! er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord og Kunst- og designhøgskolen i Bergen

Legg til ekstern kalender…