Tvillingsjeler

26. november 1942 ble 532 jødiske fanger brakt ombord på Donau. På kaia stod den norske dikteren Gunvor Hofmo. Hennes jødiske venninne Ruth Maier ble sendt med skipet.

Riksteatret har sikret seg rettighetene til å lage teater om et av de store vennskapene i norsk litteratur. TVILLINGSJELER lages av teamet bak UNDSET og på basert på Jan Erik Volds dokumentariske bøker. Musikken er ved Ketil Bjørnstad og på scenen møter du Marit Østbye, Janne Heltberg og Silje Storstein.

[Bilde]

Forestillingen skildrer forholdet mellom de to unge kvinnene slik Gunvor minnes det, fylt med glede og forventninger til fremtiden. På tross av svært ulik bakgrunn, Gunvor fra Oslos østkant og Ruth fra borgerlige Wien, oppstod et helt spesielt vennskap. Hadde det bare ikke vært for denne krigen…

Gunvor Hofmo regnes som en av våre fremste lyrikere og har blitt sammenlignet med Emily Dickinson og Edith Södergran. Ruth Maier er en av dem vi vet mest om av de 765 jødene fra Norge som ble drept under annen verdenskrig. Ruth Maiers skjebne kom til å prege hele Gunvor Hofmos liv og forfatterskap. Hofmo selv så på Maier som en tvillingsjel.

Spilletid: 1 time og 30 minutter (ingen pause).

På scenen: Janne Heltberg, Silje Storstein og Marit Østbye.

Team: Av Otto Homlung. Et skuespill basert på Jan Erik Volds dokumentariske bøker. Regi: Otto Homlung. Scenografi og kostymedesign: Bård Lie Thorbjørnsen. Musikk: Ketil Bjørnstad. Lysdesign: Marianne T. Wedset. Koreografisk assistanse: Masja Abrahamsen. Dramaturg: Tine Thomassen.

*Gratis foredrag i Lillesalen en time før forestilling:
JØDENES SKJEBNE UNDER OKKUPASJONEN
*
Ruth Maier var en av 532 jøder som ble deportert fra Norge den 26. november 1942. Til sammen ble 772 mennesker sendt fra Norge til utryddelsesleiren i Auschwitz. Bare 34 kom hjem igjen, Ruth Maier var ikke blant dem.

Hva vet vi nå om deportasjonene, om gjerningsmennene og om ofrene? Hvem hadde ansvaret for at Ruth Maier og så mange med henne ble sendt i døden? Og hvordan har vi i etterkrigstidens Norge bearbeidet det som skjedde?

Foredraget vil vare i ca. 30 minutter, og holdes av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).
HL-senteret arbeider med okkupasjonen og Holocaust.

Legg til ekstern kalender…