PINK CUBE presenterer Battle 13: Bård Ask vs. Lars Brekke

[Bilde]


26. april – 5. mai 2013
Åpent lør – søn kl. 13 – 17
og ellers etter avtale
Åpning fredag 26. april kl. 20



Bård Ask (f. 1976) har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Bergen (2005). Han arbeider med foto, video, performance og installasjon. Verkene er ofte stedsspesifikke og tilstedeværelse, stemning og atmosfære står sentralt. Sterke visuelle effekter er gjennomgående i hans minimalistiske formspråk, hvor han undersøker mørke, emosjonelle og ekstatiske krefter. Prosjektene er ofte av eksperimentell karakter hvor grensene for det teknisk mulige såvel som sosiale grenser blir utfordret. Ask er opptatt av de psykologiske aspektene rundt portrettobjektets bevissthet til publikum. Han samarbeider med musikere og komponister innenfor ulike sjangere, hvor dekonstruksjon av den musikalske oppbygningen og den forventede sammensetningen er et viktig element. Publikums møte med installasjonene og de direkte fysiske reaksjonene som da frembringes er avgjørende for hans arbeidsmetode. Han involverer ofte andre aktører i prosjektene for å ha noen å reagere med eller mot. Ask setter spørsmålstegn ved maktforhold og da særlig konvensjoner etablert i relasjonen mellom publikum og betrakter.

Lars Brekke (f. 1983) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Piet Zwart Institute i Rotterdam (2012). Brekkes produksjon utforsker kjønn, science-fiction, inter-species kommunikasjon og distinksjon mellom natur og kultur. Hans interesse for det antroposentriske blikket er gjennomgående i hans video, performance og installasjons-arbeider. De består i hovedsak av mer eller mindre stiliserte scenarier hvor en form for disproposjon, relativisme eller ubalanse er på spill. Der arbeidene kan anses som humoristiske, provokative, sensasjonelle eller ubehagelige anser Brekke disse lesningene som bestemt av et antroposentrisk utgangspunkt som i siste instans er biologisk betinget. Brekke anser det upassende, det humoristiske og det pinlige som forbundet med disproposjon, asymmetri og reaksjonsmønstre som slår inn når man er stilt ovenfor scenarier hinsides det trivielle og velkjente. Publikums (og Brekkes) blikk er et avgjørende aspekt ved den tilstedeværende ubalansen. Den kognitive operasjonen som ligger bak publikums reaksjon blir dermed et sentralt fokus i det resonnement Brekkes arbeid måtte produsere.

PINK CUBE er et lite, kunstnerdrevet visningsrom med rosa vegger, malt med en maling som inneholder kroppsvæsker. PINK CUBE er et flatstrukturelt og ikke-nøytralt alternativ til den «sterile» hvite kube og de maktstrukturer som ofte finnes der. Innehaver Anja Carr startet PINK CUBE januar 2011 med utgangspunkt i interessen for intime rom i egne installasjoner og performance de fruktbare kampene som kan oppstå i møtet med andre kunstnerskap i en utstillingssituasjon. Dette er den 13. utstillingen i PINK CUBE, hvor hver utstilling er en kunst-kamp mellom to kunstnere. Intensjonen er at disse duoutstillingene kan utnytte det beste fra separat-og gruppeutstillingssituasjonen når det gjelder fokus og dialog. Carr inviterer kunstnere med felles møtepunkter som samtidig har potensiale til å forsterke hverandres ulikheter, styrker og lag av tolkningsmuligheter. Det tilrettelegges for servering av fersk kunst, spontan interaksjon og kommunikasjon med rommet. Brekke og Asks tidligere arbeider har enkelte filmatiske fellestrekk. Andre møtepunkt er deres utforsking av intimitet, samt portrettsubjektene deres, som ofte berører grensene mellom privat og offentlig, eller objekt og subjekt. Hva som utspilles i det rosa rommet er forøvrig avhengig av hva som oppstår dagene frem mot åpningen og publikums tilstedeværelse i øyeblikket.




PINK CUBE
Grønland 18, Oslo
(bakgård ved McDonald’s)
kontakt: [email protected] / 45220797

Legg til ekstern kalender…